zaterdag 8 augustus 2015

Valentijn de Hingh over 'Caitlyn Jenner' | "Transitie met een glamoursausje" ‼

Deze week werd er in Nederland een interessante discussie gevoerd over de transitie van Caitlyn Jenner ‼  Valentijn de Hingh en Pari Roehi, beiden model en transgender, keken naar de documentaire 'I Am Cait' en gaven hun ongezouten mening op de Nederlandse televisie in het TV-programma 'Jinek'.

Hoewel Valentijn en Pari het er over eens zijn dat Caitlyn met haar coming-out veel betekent voor de transgendergemeenschap, heeft Valentijn het moeilijk met het 'glamoursausje' waarmee de transitie gepaard ging. 

Eerder kwam er vanuit de transgendergemeenschap al reactie op het kostenplaatje dat verbonden is aan de ingrepen die Jenner onderging, en op het normatieve schoonheidsideaal dat Jenner zou uitstralen op de cover van Vanity Fair. "Niet iedereen heeft het budget voor zulke ingrepen, en niet iedereen voelt de behoefte om er gendernormatief uit te zien", zei Laverne Cox toen.

Nu valt Valentijn de Hingh, die zelf model en transgender is, haar dus bij: "We moeten ons wel realiseren dat veel transgenders het geld en de middelen niet hebben om aan zo'n vrouwelijk ideaalbeeld te voldoen of ervoor kiezen geen medische aanpassingen te doen". 

Ook vermoedt ze dat er veel minder enthousiast was gereageerd als er een minder uitgesproken vrouwelijke transgender op de cover was verschenen. "Wel lief van haar dat ze het opneemt voor de (al dan niet gewenst) minder passabele transvrouwen, hoewel ze zelf een onbereikbaar ideaal is voor veel transgenders", reageert schrijfster en communicatie-experte Fran Bambust, die eveneens transgender is.

"Het klopt wel dat de maatschappelijke acceptatie van transmannen en -vrouwen die wel binnen het bekende plaatje passen een stuk makkelijker is dan die van mensen die tussen twee stoelen vallen of moedwillig gaan zitten", voegt ze eraan toe. "Het sprookjesideaal van 'lelijk eendje wordt mooie zwaan' blijft de media-invulling van transgenderisme beheersen, en dat zal niet meteen veranderen door Caitlyn, Laverne, Valentijn, Paris Lees en Andrea Pevic op covers te zetten". 

"Anderzijds moeten we ook niet naïef zijn, Merkel komt wellicht ook niet meteen op de cover van Variety. We kijken nu eenmaal graag naar schoonheidsidealen, hoe vreselijk dat ook is voor wie er niet aan voldoet. Het is al moeilijk voor bio-vrouwen om met idealen geconfronteerd te worden; als transgenders ook worden afgemeten aan die idealen, wordt het vooral voor de oudere transen een lastig verhaal" ...

bronnen: ZiZo-magazine / NPO.nl