donderdag 6 augustus 2015

IJsland - Reykjavik - 'Skólavörðustígur' | "Eerste Regenboogstraat ter wereld"

Het Gay Pride-seizoen loopt ten einde maar er zijn nog een paar steden waar het jaarlijkse evenement nog moet plaatsvinden. Zo ook in Reykjavik, de hoofdstad van IJsland.

Komend weekend loopt de traditionele parade door de binnenstad van Reykjavik maar het evenement kent, net als op vele plekken in de wereld, meerdere dagen. Donderdag werd de aftrap gegeven met een zeer opvallende actie. De grootste winkelstraat van de hoofdstad is geheel in de regenboogkleuren geschilderd. Volgens de organisatie van de Gay Pride in IJsland is het voor het eerst, en dus uniek in de wereld, dat een hele straat in de regenboogkleuren is geschilderd.

De organisatie wilde met het eerste evenement van de Pride-week aandacht vragen voor de positie van homoseksuelen in IJsland. Ze had iedereen opgeroepen om mee te schilderen, met als gevolg dat dinsdag een groot aantal mensen, jong en oud, homo en hetero, man en vrouw, maar ook de burgemeester meewerkte om winkelstraat 'Skólavörðustígur' om te toveren in de regenboogkleuren. 

Vanaf woensdag vinden er in Reykjavik een groot aantal culturele evenementen plaats met als hoogtepunt, komend weekend, de bonte parade door de 'regenboogstraat'.

Zie ook:  Reykjavik maakt zich op voor de Gay Pride

bronnen: GaySite.nl / YouTube.com