dinsdag 11 augustus 2015

Italië - 'Frocio' | "De Brits·Libanese zanger 'Mika' staat op tegen Homofobie" ‼

De 31-jarige Brits-Libanese zanger Mika (Michael Holbrook Penniman) heeft zaterdagavond op sociale media een campagne tegen homohaat ontketend door een foto te plaatsen van een bekladde poster voor zijn concert in Florence. Op zijn poster is er met graffiti 'frocio' gespoten. Dat woord is Italiaans voor 'flikker'.

"Ik ben niet bang voor mensen die discrimineren", tweette Mika, die sinds 2007 een relatie heeft met documentairemaker Andreas Dermanis. "Liefde doet wat het wil".

Toen de zanger – die op 22 september optreedt in de Heineken Music Hall – de poster zag, wilde hij er eerst niets over zeggen. "Het leek me het beste om de haat van sommige mensen, die ik zo goed ken, te negeren", schreef hij. Uiteindelijk besloot hij toch om niet langer te zwijgen. "Jullie hebben gelijk. We doorbreken de stilte".

Aan die oproep gaven talloze twitteraars gehoor. De door Mika in het leven geroepen hashtag #rompioilsilenzio ('breek de stilte') was urenlang trending topic en wordt nog steeds veel gebruikt. Als protest verving de zanger al zijn profielfoto's door afbeeldingen van de besmeurde poster.

Ook de burgemeester van Florence heeft zijn steun uitgesproken voor Mika. "Ik heb de poster die besmeurd is door lafaards meteen laten verwijderen", schrijft Dario Nardella op Twitter. "Florence is niet homofoob, maar een open stad".


bronnen: Gay.nl / YouTube.com