zondag 21 juni 2015

Letland – Riga – EuroPride | "Demonstratie voor meer Homorechten in Riga" ‼

In de Letse hoofdstad 'Riga' hebben zaterdag zo'n 5000 mensen gedemonstreerd voor meer rechten voor homoseksuelen. De deelnemers aan de betoging waren uitgerust met regenboogvlaggen, ballonnen en spandoeken waarmee ze opriepen voor meer tolerantie tegenover homo's, lesbiennes, bi- en transseksuelen. 

Tussen demonstranten ook veel politici uit heel Europa. Ons land werd vertegenwoordigd door de Amsterdamse D66-wethouder 'Simone Kukenheim' samen met de algemeen directeur van Gay Pride Amsterdam. Ook D66-Europarlementariër en GaySite columniste Sophie in 't Veld was erbij.

Ook mensenrechtenorganisatie 'Amnesty International' liep mee en was de gehele dag zichtbaar aanwezig om de deelnemers een hart onder de riem te steken. Woordvoerster 'Lucy Freeman' liet weten dat er in Letland nog veel gedaan moet worden om discriminatie van seksuele minderheden terug te dringen. 

"Het zou een goed begin zijn als de politiek en officiële instanties achter de LGBT-gemeenschap gaan staan en hen erkennen en benoemen", aldus Freeman. Homoseksualiteit behoort in Letland nog steeds tot de taboesfeer waardoor homo's en lesbiennes vaak in een sociaal isolement leven en regelmatig het slachtoffer worden van vijandigheden.

De protestmars in Riga's Vermanes Park afgelopen zaterdag verliep rustig en voor zover bekend zonder incidenten. Niet ver van de plek waar de homodemonstratie plaats vond was ook een tegendemonstratie. Een grote politiemacht kon voorkomen dat de homomanifestatie, zoals enkele jaren geleden, uit de hand liep en vele gewonden opleverde.

Zie ook:
Grote demonstratie in Riga voor Homorechten  /  Wethouder Kukenheim naar 'gevaarlijk' Riga voor Gay Pride  /  EuroPride – Wiki    
Homorechten laten dwingende D66-ideologie goed zien  /  EuroPride 2015 – Riga → Facebook  /  EuroPride 2015  Riga → Website

bronnen: GaySite.nl / YouTube.com