dinsdag 23 juni 2015

A58 - Parkeerplaats 'De Leikant' | Bodemprocedure tegen sluiting cruisingplek


Stichting Platform Keelbos start een gerechtelijke bodemprocedure tegen de gemeente Goirle om te voorkomen dat de HOP (Homo-ontmoetingsplaats) 'De Leikant' afgesloten wordt. Dat meldt de organisatie op haar eigen website.

Volgens de stichting geniet 'De Leikant' al meer dan dertig jaar internationale bekendheid en heeft het als zodanig "een expliciet bestaansrecht". De afsluiting is ten gunste van Platinum Stable, de nieuwe eigenaar van het achterliggend bosperceel.

Het kortgeding dat de stichting eerder aanspande werd deels afgewezen omdat er bepaald werd dat het hekwerk er mocht komen omdat segmenten in het hekwerk verwijderbaar zijn en het gebied dus toegankelijk blijft. Maar de stichting vreest dat de homo-ontmoetingsplaats toch ontoegankelijk wordt en wil dit voorkomen. Ook is de organisatie van mening dat de gemeente Goirle de richtlijnen van behoorlijk bestuur, in het bijzonder bij het afhandelen van bezwaarprocedures met voeten heeft getreden.

"Met het vergunnen van de hekwerken die deze homo-ontmoetingsplaats afsluiten geeft zij ook een signaal af dat openlijke homoseksuelen in Goirle nog altijd niet welkom zijn. In 2008 heeft de gemeente óók al een poging gedaan om de homo-ontmoetingsplaats 'De Leikant' te ontmoedigen", aldus de toelichting van Stichting Platform Keelbos.

COC Tilburg en Breda maken zich ook zorgen over de sluiting van 'De Leikant'. In een brief aan het college van B en W van Goirle en de gemeenteraad lieten de homo-organisaties in februari van dit jaar al weten graag met de gemeente in overleg te gaan. "Het is beter om te bekijken of de voorziening kan blijven bestaan en eventuele overlast te beperken", aldus de COC's een half jaar geleden.

Zie ook:  
            
bronnen: GaySite.nl / Platform-Keelbos.org