donderdag 23 april 2015

Transgender | Raad van Europa vraagt afschaffing medische eis Transgenders

Op woensdag 22 april nam de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa (PACE) met een tweederde meerderheid een brede resolutie over de mensenrechten van transgenders in Europa aan. De Raad van Europa telt 47 lidstaten.

Dit is de eerste keer dat zo'n brede internationale organisatie het opneemt voor transgendermensenrechten, meldt Transgender Infopunt.

In de resolutie worden de lidstaten van de Raad van Europa opgeroepen een einde te maken aan discriminatie van transgenders en tot het schrappen van wetgeving die de rechten van deze groep beperkt. De resolutie werd ingediend door het Maltese parlementslid 'Deborah Schembri' (Labour).

Malta nam afgelopen maand de vooruitstrevende Genderidenteitswet aan, waarin rechten van transgenders en mensen met interseksuelen erkenning krijgen. Ook 'Petra De Sutter' (Groen) hield een sterk pleidooi voor de resolutie tijdens de vergadering, tevens haar eerste toespraak voor de Parlementaire Vergadering.

Medische eis
De lidstaten van de Raad worden opgeroepen om wettelijke regelingen voor geslachtsregistratie te stoelen op zelfbeschikking zonder leeftijdsbeperking of andere voorwaarden. Nu is in 33 lidstaten van de Raad van Europa aanpassing van de geslachtsaanduiding in identiteitsdocumenten zoals het geboortebewijs slechts mogelijk na sterilisatie, medische diagnose en eventueel een echtscheiding. Ook België verplicht sterilisatie om op identiteitsdocumenten van geslacht te veranderen.

De resolutie spoort lidstaten aan om naast man en vrouw een derde optie op identiteitspapieren te voorzien. De resolutie bepleit ook dat medische ingrepen en psychologische begeleiding voor transgenders terugbetaald worden door de sociale zekerheid. De Parlementaire Vergadering roept ook op om genderdysforie van de lijsten van geestesziektes te halen.

Transgender Europe (TGEU) heeft de afgelopen jaren hard met de instanties en partijen samengewerkt om tot deze resolutie te komen. "Dit is een historisch moment voor transgenders", zegt 'Alecs Recher' van TGEU. "Parlementsleden van alle partijen hebben hun steun uitgesproken voor de mensenrechten van transgenders. We danken Deborah Schembri hartelijk voor haar uitstekende werk. Nu is het aan de lidstaten om deze baanbrekende resolutie tot realiteit te maken".

Zie ook:  Raad van Europa stemt voor baanbrekende Transrechtenresolutie

bronnen: ZiZo-Magazine.be / YouTube.com