dinsdag 15 maart 2016

Seksuele Voorlichting | "Weinig aandacht voor 'Homoseksualiteit' op scholen"

Slechts 27 procent van de kinderen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar krijgt op school les over seksuele diversiteit. Dat blijkt uit onderzoek van Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, in samenwerking met het NOS Jeugdjournaal. Over verliefdheid op hetzelfde geslacht praat 57 procent van de kinderen met hun ouders en 28 procent praat er met niemand over   ► Dat zo weinig kinderen op school les krijgen over seksuele diversiteit is opvallend omdat seksualiteit en seksuele diversiteit sinds 2012 zijn opgenomen in de kerndoelen voor het basisonderwijs.
                       
                               
Uit het onderzoek – waaraan 1000 kinderen en hun ouders meewerkten – blijkt ook dat kinderen duidelijk onderscheid maken tussen homo- en heterostellen die elkaar zoenen. Twee procent van de kinderen vindt het (helemaal) niet goed als een jongen en een meisje elkaar zoenen, 16 procent vindt het (helemaal) niet goed bij twee meisjes en 20 procent bij twee jongens  Er zijn weinig verschillen naar geslacht of leeftijd van het kind. Ouders schatten de houding ten aanzien van zoenende homostellen van hun kind negatiever in dan dat de houding van het kind zelf is. Van de ouders denkt 25 procent dat hun kind het zoenen van twee meisjes zal afkeuren en bij twee jongens is dat 30 procent.

Rutgers concludeert dat er nog teveel kinderen zijn die niet over verliefdheid, relaties en puberteit praten. Ton Coenen van Rutgers vindt dat zorgwekkend: "Als ouders er niet met hun kinderen over praten, blijft de school de belangrijkste plek. Wij roepen scholen en ouders op om hier samen mee aan de slag te gaan  Scholen kunnen ouders ondersteunen bij de seksuele opvoeding door bijvoorbeeld ouderavonden te organise- ren. Dit onderzoek bevestigt de noodzaak".

Zie ook:

bronnen: GaySite.nl / Rutgers.nl / JeugdJournaal.nl / NOS.nl