zaterdag 19 december 2015

Zoetermeer | Acceptatie 'Homo zijn' in de kerk zorgt voor moeilijke momenten

Zoetermeer  -  Kerst is een tijd van verdraagzaamheid en vrede. Daar is iedereen het over eens. Toch levert homo zijn in de kerk, zelfs in de 21e eeuw, nog altijd een ingewikkelde dynamiek op. Niet alleen voor de Lesbienne, Homo, Transgender of Bi-seksueel (LHBT'er) zelf, maar ook voor diens ouders.

Liesbeth Bron is moeder van een dochter met een vriendin en medevoorzitter van Caritas, onderdeel van Contrario, een praatgroep voor ouders. Liesbeth Bron: "Het is niet alleen het kind wat worstelt met de combinatie homo/kerk. Voor ouders biedt deze praatgroep ruimte om met elkaar van gedachten te wisselen en ervaringen te delen". 

Uit gesprekken met ouders ontdekte Liesbeth dat er behoefte bestaat aan een plek waar ouders met elkaar kunnen praten over hun ervaringen. Liesbeth: "Er bestonden al gesprekskringen, maar die hadden een meer algemeen karakter. Bij Caritas kunnen ouders hun vragen en gevoelens kwijt over geloof en homoseksualiteit. De enige voorwaarde die gesteld wordt is respect voor elkaars visie wat betreft homoseksualiteit". 

Ondanks dat bij Caritas veel geluiden binnenkomen over vrienden, familie en gemeenteleden die om gezinnen heen gaan staan, zijn er ook geluiden over mensen die beschadigd raken door de meningen van anderen. Liesbeth: "Er gaan vriendschappen verloren als ouders weigeren een oordeel over hun kinderen uit te spreken. Of wanneer homoseksuele jongeren ‘zware gesprekken’ aan moeten gaan of uitgesloten worden bij kerkelijke activiteiten."

Op die manier lijkt het alsof het 'LHBT-er zijn', zwaarder weegt dan alle andere thema's. Het verdriet en de afwijzing die ouders en hun kinderen ervaren is enorm. Je zou zeggen: "Ga dan weg bij de kerk of laat je geloof varen". Liesbeth: "Weggaan voelt alsof je geamputeerd wordt van datgene wat je zo lief is. Kerk-zijn is meer dan dat ene momentje op zondagmorgen. Contact met andere gelovigen, samen zingen en luisteren naar de overdenking. Daarom is het des te pijnlijker, en komt het extra hard binnen als mensen zonder nuance een oordeel vellen".

Omdat Liesbeth Bron weet waarover ze spreekt, zet ze zich met passie in voor Caritas en voor een bredere LHBT acceptatie. Liesbeth Bron: "Zo heb ik ook 'Paarse Vrijdag' onder de aandacht gebracht van het Alfrink College waar ik zes jaar lang deel uitmaakte van de parentgroup van het tweetalig V.W.O.". Een gepassioneerde vrouw die zich op veel verschillende gebieden inzet en staat voor haar gezin en haar geloof. Iemand die de ruwe kanten van het leven kent, maar zich steeds positief blijft focussen.

Contrario is een christelijke vereniging voor homo's en lesbiennes. Zij nemen geen stelling in met betrekking tot het wel of niet hebben van een homoseksuele relatie op grond van de Bijbel. Daarmee wordt ruimte gecreƫerd voor gesprek en ontmoeting.

Wil je meer weten ?! ...  www.ContrariO.nl

bronnen: StreekbladZoetermeer.nl / Twitter.com