donderdag 15 oktober 2015

UK | "Homoseksuele Jamaicaan 'Marlon James' wint 'Man Booker Prize' 2015"

Man Booker Prize 2015 – De prestigieuze Man Booker Prize, die elk jaar wordt uitgereikt voor een boek geschreven door een inwoner van het Britse Gemenebest of Ierland, werd dit jaar voor het eerst gewonnen door een Jamaicaan die bovendien openlijk homo is. 

Het boek van de 44-jarige Marlon James, genaamd: A Brief History Of Seven Killings, waarin een moordaanslag op Bob Marley centraal staat, is geen boek voor zachte zieltjes. Het boek staat bol van scheldpartijen, bendegeweld, druggebruik en expliciete seks. 

Marlon James vluchtte destijds weg uit homofobisch Jamaica vanwege zijn eigen seksuele geaardheid. In een interview vertelde hij over zijn traumatische tijd in Jamaica als opgroeiende homo in een zwaar homofobisch land, waarbij hij wist dat hij zijn land moest uitvluchten en dat er maar twee kansen waren. Of hij zou het land verlaten tussen zes planken en terecht komen onder de grond, of hij zou op het vliegtuig stappen en een nieuw leven kunnen starten. Zo kwam hij later in de UK terecht waar hij al enkele jaren woont.

Naar eigen zeggen vond hij het daarom erg belangrijk dat er in zijn boek ook homo personages voor komen, vooral ook om het homo zijn en de hypocrisie die er in sommige subculturen heerst in Jamaica te onderstrepen. 

Zie ook:
bronnen: HoLeBi.info / YouTube.com