donderdag 15 oktober 2015

Jordanië | Wordt het Bijbelse Sodom een nieuwe locatie voor LGBT·toerisme ?!

De stad Sodom spreekt tot de verbeelding van velen en er worden heel wat verhalen over verteld en geschreven die al dan niet waar zijn. Tot op heden was er geen archeologisch bewijs gevonden, dat deze stad daadwerkelijk had bestaan. Nu zijn er onderzoekers die beweren eindelijk een locatie gevonden te hebben die overeenkomt met de Bijbelse beschrijvingen van Sodom: "De Tall el-Hammam in Jordanië". Meteen een nieuwe plaats op de 'bucket list' voor de LGBT-toerist ?!

Na decennia van opgravingen, geloven enkele onderzoekers dat ze eindelijk de ruïnes van de Bijbelse stad Sodom hebben gevonden. Enkele experts die onderzoeken doen in de regio Tall el-Hammam in Jordanië zijn er van overtuigd dat de overblijfselen van de 'grote stad uit de Bronsstijd' overeenkomt met de Bijbelse beschrijving van de stad die verwoest zou zijn door God, aldus DailyMail.co.uk en ZiZo-Magazine.be.

Sodomie
Sodom wordt vaak in één trek vermeld met Gomorra. Sodom en Gomorra behoorden volgens de Bijbel tot de 'pentapolis' (Grieks voor vijfstad), samen met de steden Adama, Zeboïm en Bela. In de Koran wordt grotendeels dezelfde beschrijving van de steden en de gebeurtenissen gegeven. Sodom en Gomorra waren - volgens de Bijbel en Koran - berucht vanwege de "verdorvenheid" van de inwoners. De naam Sodom leidde tot de term sodomie, een uitdrukking voor 'zondige', verboden seksuele contacten. En veel later werd die vernauwd tot 'homoseksualiteit', in sommige landen staat homoseksualiteit nog altijd gelijk aan sodomie.

Bijbel en Koran
De vernietiging van Sodom, samen met Gomorra werd opgenomen in vele delen van de Bijbel, met inbegrip van Genesis en het Nieuwe Testament, maar ook in de Koran. Het verhaal in het Oude Testament beschrijft hoe God de 'goddeloze zondaars' van Sodom met vuur en zwavel vernietigde. De stad die men nu vond, zou dan ook vernietigd zijn geweest door een vulkaanuitbarsting.

De twee steden zouden koninkrijken geweest zijn, gelegen aan de Jordaan en net ten noorden van de Dode Zee. Ze werden gesitueerd op een gemeenschappelijke handelsroute, en door hun omvang werden ze beschreven als twee steden die zwaar versterkt waren met uitkijktorens en hoge dikke muren. De site 'Tall el-Hammam' die wordt gedateerd tussen 3500 en 1540 voor Christus komt volledig overeen met de beschrijvingen van Sodom.

Het verhaal
Het verhaal van Sodom en Gomorra in de Bijbel en de Koran gaat over gruweldaden als verkrachten, diefstal, uitbuiting en onherbergzaamheid. En niet specifiek over 'homoseksualiteit'. In het Oude Testament wordt Sodom geen (agressieve) homoseksualiteit verweten, maar ongastvrijheid, mishandeling van armen, echtbreuk en liegen. De zogenaamde seksuele handelingen waar in de Koran over gesproken wordt, worden tegen de wil van mensen verricht. Als je meerdere geschiedkundige boeken nakijkt, kan je inderdaad constateren dat het regelmatig gebruikelijk was om iemand die iets misdeed te verkrachten als straf. Als je dus goed het verhaal van Sodom en Gomorra leest, dan blijkt zeer overduidelijk dat het hier inderdaad niet om een vrijwillige, maar om een gedwongen handeling gaat. En tot op heden is 'verkrachting' nog altijd niet gelijk aan 'homoseksualiteit'.

Toekomstig toerisme
Ongeacht de verschillende interpretaties en meningen over het verhaaltje, zal deze plek in Jordanië een aantrekkingspool worden voor toeristen wanneer de ruïnes worden opengesteld. En als deze stad dan nog eens blijkt het Bijbelse Sodom te zijn, dan zal Tall el-Hammam nog een grotere toeloop krijgen omdat ze zowel in de Bijbel als in de Koran voorkomt. Meteen trekken we de lijn dan door naar LGBT's, ten eerste omdat deze meer reizen dan de doorsnee hetero en ten tweede ongeacht de negatieve bijklank deze plek toch altijd een mythische aantrekking zal hebben.
bronnen: ZiZo-Magazine.be / DailyMail.co.uk / TallelHammam.com / Wikipedia.org / Bijbel & Koran