vrijdag 25 september 2015

Hiv - Aids | 'Einde van Aids in 2030' is alleen realistisch bij grotere inspanning

We kunnen Aids eindigen in 2030, maar alleen als er een nog grotere inspanning wordt geleverd. Dat is de overtuiging van het Aids Fonds - Stop Aids Now ‼, dat al jaren de Nederlandse regering oproept dit doel te ondersteunen en anderen hiertoe aan te zetten. Vanaf vandaag zullen regeringsleiders en ministers in New York de nieuwe wereldwijde ontwikkelingsdoelen tot 2030 vastleggen, tijdens een VN Summit. Dat zal de eerder opgestelde Millenniumdoelen vervangen. De bestrijding van Hiv en Aids blijft ook de komende 15 jaar een prioriteit.

"We mogen trots zijn op wat al is gerealiseerd. Van de 37 miljoen mensen met Hiv in de wereld, worden 15 miljoen mensen nu behandeld met Hiv-remmers. In 2000 waren er dat nog maar 1 miljoen. Daarmee is één van de Millenniumdoelstellingen van de VN wel gehaald", stelt Aids Fonds-directeur Ton Coenen, op dit moment ook in New York. "Maar ook al zijn er nu minder Aids-doden in de wereld en is het aantal nieuwe Hiv-infecties gedaald, we zijn er nog lang niet. We moeten hard aan het werk en extra investeren als we tegen 2030 de wereld Aids vrij willen verklaren".

Nog steeds hebben 60% van de mensen met Hiv geen toegang tot medicijnen en groeit de Aids-epidemie in delen van de wereld nog altijd. In zogeheten hotspots in sommige Afrikaanse en Aziatische landen is Hiv zich sneller gaan verspreiden. Vooral jongeren blijken een zeer kwetsbare groep te zijn. Jaarlijks sterven wereldwijd meer dan 1,2 miljoen mensen aan de gevolgen van Aids. Het Aids Fonds roept de Nederlandse regering op om extra te investeren in het Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria, dat substantiële bijdroeg aan het terugdringen van het aantal Aids-doden. Nederland maakt volgend jaar, net als dit jaar, 55 miljoen euro over aan het fonds, maar dat is fors minder dan de jaren daarvoor.

Zie ook:  Aids is nog lang niet dood ‼  /  Stop Aids Now | "Aids nog lang niet dood"

bronnen: Gay.blog.nl / AidsFonds.nl / YouTube.com