zaterdag 22 augustus 2015

België – Carim Bouzian | "Homoseksualiteit wordt niet in de Koran afgekeurd"

Het geval van homohaat in Gent, waarbij een homokoppel maanden lang bedreigd werd door allochtone buurtbewoners, heeft vrijdag veel reacties uitgelokt. "Er is nog een lange weg te gaan om het taboe te doorbreken. Imams, Moskeeën en Moslim-organisaties dragen hier een grote verantwoordelijkheid. Nemen ze die niet, moet men desnoods maar hun subsidies intrekken", zegt Carim Bouzian (31).

Hij noemt zichzelf Moslim-activist en politicus. Maar hij is ook openlijk homoseksueel. Hij liep onlangs zelfs mee tijdens de Antwerp Pride om gelijke rechten te vragen voor HoLeBi's.

"Eigenlijk voert de Moslimgemeenschap in ons land dezelfde strijd als de HoLeBi's namelijk tegen discriminatie en voor gelijke kansen", zegt hij.

Bouzian heeft het nieuwe incident in Gent enkel in de media gelezen. "Maar de oorzaak is meestal dezelfde. Seksualiteit zit nog altijd in de taboesfeer in de Moslim-gemeenschap. Ouders praten er niet over met hun kinderen. Niet over seks tussen mannen en vrouwen en zeker niet tussen mannen of vrouwen onderling. Jongeren zijn nooit in aanraking gekomen met seksuele diversiteit. Het lijkt niet te bestaan. Maar het wordt ook nergens in de koran afgekeurd".

"Een tweede oorzaak is dat jongeren veel foute informatie krijgen. Ook over HoLeBi's. Probleem is de Google-Islam. Jongeren gaan op het internet op zoek naar wat Islamitische bronnen over bepaalde zaken vertellen. Die informatie is vaak fout en erg gekleurd. In de Islam zijn er in feite vier rechtsleren. Wat je op Google kan vinden, is vaak een mix, met eigen interpretaties. Veel van die berichten komen van extremistische Saoudische websites. Maar als je de juiste bronnen bestudeert, merk je al snel dat het verhaal toch wel anders in elkaar zit".

Subsidies afnemen
Voor Carim Bouzian is er een belangrijke taak weggelegd voor moskeeën en verenigingen die met allochtonen werken in ons land. "Zij moeten er blijven op hameren dat geweld onaanvaardbaar is. Of het nu tegen homo's, tegen vrouwen of tegen wie ook is. Ze moeten jongeren voor niet uit het willen praten dat homo zijn een levenskeuze is. Maar wel dat ze maatschappelijke afspraken moeten aanvaarden. En dat ze niet zomaar mensen kunnen aanvallen omwille van hun geaardheid. Moskeeën en verenigingen die dat niet doen, moet men desnoods maar hun subsidies afnemen".

En ook voor de imams is er een belangrijk taak weggelegd. "Het wordt tijd dat zij hun nek durven uit te steken en homogeweld openlijk afkeuren". Hij verwijst daarbij naar de Gentse Imam 'Brahim Laytouss', die wel openlijk durft op te staan tegen gaybashing en homohaat.

Bouzian ziet wel al een verbetering in vergelijking met jaren geleden. "Mijn familie en mijn omgeving hebben aanvaard dat ik homo ben. Ik verstop het ook niet voor de buitenwereld", zegt hij. Al is dat ooit anders geweest. Want ook hij is ooit slachtoffer geweest van homohaat en kreeg doodsbedreigingen.

Machocultuur
"Ik denk dat het onbegrip vooral nog bij jongeren groot is, zowel bij allochtonen als autochtonen. De machocultuur speelt daar een grote rol in. Iets oudere mensen worden daar iets gematigder in, zo is mijn ervaring. Maar nog eens, je kan mensen tot niets verplichten. Ik bedoel, je mag homoseksualiteit raar vinden. Maar geweld gebruiken tegen iemand die anders is, zal altijd onaanvaardbaar blijven. En daar moet hard tegen opgetreden worden".

Zie ook: 
bronnen: Nieuwsblad.be / YouTube.com

                             
       ◄  Interview met Carim Bouzian uit 2012 in "Perscafé" ‼