zondag 12 juli 2015

België – HoLeBi's | Çavaria bezorgd om onduidelijkheid 'discriminatieklachten'

Çavaria (de Vlaamse koepel van HoLeBi- en Transgenderverenigingen) is er tevreden over dat de Vlaamse Ombudsdienst tijdelijk bevoegd wordt voor de behandeling van discriminatieklachten op basis van geslacht, genderidentiteit en genderexpressie. De organisatie is wel verbaasd dat de Vlaamse Ombudsman zelf niet weet wat die bevoegdheid inhoudt.

Een transmeisje dat op school niet mag mee turnen met de meisjes kon tot voor kort nergens terecht met haar discriminatieklacht. Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen is immers enkel bevoegd voor federale aangelegenheden en dus niet voor onderwijs. Het Interfederaal Gelijkekansencentrum is dan weer niet bevoegd voor de discriminatiegronden geslacht, genderidentiteit en genderexpressie.

Door de nieuwe bevoegdheden van de Vlaamse Ombudsdienst wordt dat euvel nu verholpen. Een oplossing die maar tijdelijk kan zijn, vindt Çavaria. De organisatie verwacht een langtermijnoplossing na de evaluatie die in 2016 gepland staat. "Je moet haast een diploma rechten hebben om te weten waar je momenteel terecht kan voor wat", verklaart Çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. "Wie slachtoffer wordt van discriminatie moet dat dicht bij huis kunnen melden en vlot voortgeholpen worden, ongeacht de discriminatiegrond of welke overheid bevoegd is".

Ook de Vlaamse Ombudsman zelf lijkt in de war te zijn. Hij gaf het voorbeeld van een bus die kussende homomannen voorbij rijdt aan een bushalte. Discriminatieklachten rond seksuele geaardheid vallen echter niet onder zijn bevoegdheid. Daarvoor moet je bij het Interfederaal Gelijkekansencentrum zijn. De Vlaamse Ombudsdienst kan optreden als bemiddelaar omdat de busmaatschappij een Vlaams overheidsbedrijf is, maar een bemiddelaarsrol is niet hetzelfde als de rol van een discriminatiemeldpunt.

Die dubbele rol baart Çavaria zorgen. "Als ik omwille van mijn genderidentiteit gediscrimineerd word door een Vlaamse overheidsinstantie, gaat de Vlaamse Ombudsdienst dan als Ombudsman bemiddelen of als onafhankelijk orgaan de belangen van een slachtoffer behartigen ?!", wil Jeroen Borghs weten.

Zie ook:
bronnen: ZijAanZij.nl / Çavaria.be