zaterdag 25 mei 2013

Politie grijpt in na opstootje Homobetoging Moskou


                      
De Russische politie heeft zaterdag ten minste dertig homorechtenactivisten en tegenbetogers opgepakt die ondanks een demonstra- tieverbod in Moskou de straat waren opgegaan.

De actievoerders probeerden voor het gebouw van de Doema spandoeken te ontrollen met protestleuzen tegen homo-onvriendelijke wetgeving. Ze werden daarop aangevallen door Russisch-orthodoxe knokploegen, die iconen en kruisbeelden meedroegen.

Het Russische lagerhuis keurde in januari een wetsvoorstel goed dat openbare manifestaties en de verstrekking van inlichtingen over seksuele minderheden aan minderjarigen strafbaar stelt. De wet is nog niet van kracht.

Rusland schrapte homoseksualiteit in 1993 uit het wetboek van strafrecht, maar homohaat tiert er nog altijd welig.

bron: FokNieuws.nl
        

Rusland | Moskou pakt Homo's op

In Moskou is een aantal homoseksuele demonstranten gearresteerd. Een van de arrestanten is Nikolai Aleksejev, de leider van de Russische organisatie voor homoseksuelen. Ook een aantal tegendemonstranten werd opgepakt. In totaal zitten 34 man vast.

Vlag
De homoseksuele demonstranten zwaaiden in het centrum van de Russische hoofdstad met de regenboogvlag en droegen spandoeken tegen homofobie.

Hun tegenstanders waren in de meerderheid. Het waren orthodoxe christenen met iconen en kruizen, die leuzen riepen tegen de homo's.

Anti-homowet
Al na enkele minuten werd een deel van de homo's en de orthodoxe christenen door de Russische politie afgevoerd.

Rusland stemde in januari over een anti-homowet die bepaalt dat in Rusland niet meer openlijk mag worden gesproken over homoseksualiteit. Hoewel de wet nog niet is aangenomen, treedt Rusland in het algemeen hard op tegen demonstraties van homoseksuelen.

Iemand moet de schuld krijgen van politieke problemen
Vandaag 20 jaar geleden werd homosexualiteit legaal in Rusland, maar de laatste jaren neemt de agressie tegen homo's toe. Want, legaal of niet, Rusland wil niets van homo's weten. Een reportage van correspondent David Jan Godfroid (zie onderstaande video).

bronnen: NOS.nl / NOS Journaal