donderdag 23 mei 2013

Hiv groot probleem Aziatische Transgenders


                    
Een nieuw rapport laat zien dat hiv nog steeds een serieuze bedreiging is onder transgenders in Azië. 49% van de transgenders in Delhi, India, 37% in Phnom Penh, Cambodja en 34% in Jakarta, Indonesië waren besmet.

"Voor transgenders in Azië en de Pacific zijn de hiv-cijfers verontrustend hoog", staat in een statement van het rapport van de Asia Pacific Transgender Network (APTN) en de Asia Pacific Coalition on Male Sexual Health (APCOM). "Het varieert van 49% in Delhi, India tot 11% in Bangkok, Thailand".

Volgens het rapport zijn transgenders extra kwetsbaar voor riskante situaties omdat ze vaak worden buitengesloten. "Ze kunnen bijvoorbeeld genoegen nemen met romantische partners die gewelddadig kunnen zijn, of onveilig gedrag aanmoedigen, zoals illegaal drugsgebruik of onvei- lige anale, vaginale of neo-vaginale seks".

"Terwijl hiv nog steeds een probleem is, is het niet het enige serieuze probleem dat invloed heeft op de gezondheid en het welzijn van de trans- gendergemeenschap", zegt Khartini Slamah, oprichter van APTN. "Transgender vrouwen & mannen krijgen nog steeds vaak te maken met taboe en discriminatie, vaak dagelijks".

bron: GayKrant.nl