maandag 24 december 2012

'Genezingstherapie' toch weer toegestaan


Het hoogste gerechtshof in de staat Californië heeft vrijdag een nieuwe wet ongegrond verklaard en daarmee ongedaan gemaakt. De wet die eerder dit jaar werd aangenomen en op 1 januari 2013 van kracht zou gaan verbood therapieën die jongeren van hun homoseksuele geaardheid af zou helpen.

De 'genezingstherapie' die Amerikaanse jongeren met homoseksuele gevoelens wordt aangeboden is al jaren omstreden omdat hij vaak leidt tot depressies en zelfs zelfmoorden onder homoseksuele jongeren, terwijl het beoogde resultaat bijna altijd uit blijft. Mede hierdoor besloot de politiek in Californië de omstreden therapieën aan jongeren onder de 18 jaar te verbieden. Maar de wet die dit vanaf volgende week zou regelen is door het hooggerechtshof afgelopen vrijdag nietig verklaard. Volgens de rechter moet meer onderzoek gedaan worden naar de positieve en negatieve gevolgen van de genezingstherapie om een weloverwogen oordeel te kunnen vellen over de nieuwe wet. Hoe lang dit onderzoek gaat duren is niet bekend.

De rechtszaak tegen de invoering van de wet was aangespannen door enkele christelijke organisaties, waar onder het NARTH. Deze zijn van mening dat je ouders het recht niet mag ontnemen hun minderjarige kinderen de therapie te laten ondergaan. Zij stellen dat er een medische basis is voor de genezingstherapie en dat de politiek zich niet moet mengen in "medische discussies".

bron: GaySite.nl