Nog steeds zijn er landen die het nodig achten om wetten tegen homo's te bedenken. Gelukkig zijn er ook landen die wel de vertaalslag naar de 21e eeuw maken en homoseksuelen dezelfde rechten gunnen als hetero's. DeJaap onderzocht welke landen zich het afgelopen jaar met de homoseksuele zaak bemoeide.
Onderstaande lijst is niet compleet en de landen zijn in een willekeurige volgorde geordend. De onderstaande lijst geeft echter wel een overzicht van opmerkelijk, geweldig en ontluisterend nieuws op het gebied van homo-emancipatie.
Waar het prettiger voor Homo's werd:
1. De Verenigde Staten van Amerika
Niet alleen sprak president Obama zich vóór zijn herverkiezing nog positief uit over het homohuwelijk, ook stemden twee staten (Maryland en Maine) voor het homohuwelijk. En een record-aantal Amerikaanse bedrijven is dit jaar homovriendelijk.
2. Zweden
De Zweedse voetbalclub Sörskogens laat zien dat voetbal zonder homofobie kan. De club schorste spelers uit het eerste elftal wegens homofobe beledigingen en bedreigingen tegen de spelers van een homosportclub. Homofobie wordt door de Zweedse KNVB niet getolereerd: reken gerust op een geldboete en een diversiteitstraining.
3. De Nederlandse Antillen.
Op de Nederlandse Antillen kan je sinds oktober dit jaar ook met iemand van het zelfde geslacht trouwen. Twee maanden later gaven twee mannen elkaar het ja-woord op het eiland Sana.
4. Ierland
De Ierse vice-premier Eamon Gilmore riep vorige maand op om een referendum te houden om het huwelijk tussen gelijke geslachten mogelijk te maken. Wanneer? 'Zo snel mogelijk.' Zo rolt Ierland.
5. Nederland
In Nederland worden al langer dezelfde geslachten met elkaar in de echt verbonden, maar er is een goede reden waarom het voor homo- seksuelen prettiger is in Nederland: we zetten ze niet uit naar Oeganda. Homoseksuelen hebben in Oeganda strenge anti-homowetgeving te vrezen en Nederland zet LHBT-asielzoekers niet meer uit naar Oeganda. Zie hieronder.
Waar het minder prettig voor Homo's werd:
1. Oeganda
Wat gebeurt er als deze mannen de opinie-leiders van je land zijn? Dan kan je wachten op belachelijke anti-homowetgeving: aanraking met een homoseksuele intentie kan een levenslange gevangenisstraf opleveren. Doordat het Oegandese parlement er niet aan toe kwam om de wet- geving voor de kerst te behandelen, staat de anti-homowet voor het komend jaar gepland.
2. Oekraïne
Media mogen door de anti-homo-propaganda-wet niet meer over homoseksualiteit berichten in Oekraïne. Dergelijke propaganda voor homo- seksualiteit kan je 5 jaar celstraf opleveren. Hier. In Europa. In 2012. Rusland heeft de wet trouwens ook op de agenda staan.
3. Italië
Zo kan het ook. Italië maakt een filmpje waarin gewaarschuwd wordt tegen HIV. Alle groepen die risico lopen komen in beeld. Toch? O, nee. Het begint met twee vrouwen – misschien wel de groep met het minste kans op HIV – en eindigt met een man die over zijn vriend vertelt. Maar die mag niet in beeld. Is niet macho genoeg, ofzo ?!
4. Turkmenistan
Turkemistan heeft niet zo veel met persvrijheid, gelijke rechten of een politiek stelsel met meerdere politieke partijen. Organisaties die zich willen inzetten voor de rechten van Homo's, Lesbi's, Biseksuelen en Transgender's krijgen er ook niet echt voet aan wal, want een organisatie moet eerst door de staat goedgekeurd worden. Dus stelt Turkmenistan homoseksualiteit met max 2 jaar celstraf.
5. Provincie Utrecht - Nederland
In Veenendaal werd de jonge homoseksueel Bas gevolgd door documentairemakers. Niet dat het betekent dat de kinderen hem dan niet uitjouwen, integendeel. Must see en terug te kijken via uitzendinggemist. De provincie Utrecht staat ook bekend om het falend beleid van Burgemeester Wolfsen in de stad Utrecht, die maar niet kan voorkomen dat homoseksuelen worden weggepest. Al lanceerde Wolfsen wel een App tegen homogeweld, die geweldig werkt volgens Wolfsen. Wij van WC-eend …. !!
bron: DeJaap.nl