vrijdag 1 december 2017

Homohoreca | Ten dode opgeschreven - of eindelijk een 'kleine heropleving' ?!

Homohoreca - NL    De 'Homohoreca' – het is een van de meest zichtbare uitingen van de homoseksuele subcultuur, maar de laatste jaren wordt er vaak nogal wat meewarig over gesproken. Dit komt door de sterke teruggang van 't aantal homobars en clubs – en de veronderstelling dat deze ook eigenlijk niet meer nodig zijn.  Er blijken hiervoor meer oorzaken te zijn dan doorgaans genoemd wor–den.  Maar sinds kort lijkt er ook weer een herwaardering van de eigen Homohoreca te zijn – wat misschien wel de voorbode van een kleine heropleving kan zijn.

In 1982 waren er in 'Amsterdam' nog maar liefst 62 homo- en lesbische bars, 8 clubs en nog een hele reeks van hotels, seksclubs, restaurants en winkels die speciaal op homo's gericht waren.  In 2011 waren daar nog 38 cafés en 3 clubs van over.  Momenteel telt de hoofdstad nog 22 bars en 2 clubs – in ongeveer vijf jaar tijd is dus ruim een derde van de zaken verdwenen, om van het verschil met de jaren tachtig maar niet te spreken.

Voor andere steden zijn geen exacte cijfers beschikbaar – maar daar is de teruggang soms nog dramatischer en is sprake van een halvering of zelfs het volledig verdwijnen van de homohoreca. Aparte homodiscotheken zijn er na de sluiting van de Roze Wolk in Utrecht, Gay Palace in Rotterdam en club G.A.Y. (voorheen De Golden Arm) in Groningen ook bijna niet meer ‼  't Bölke in Enschede was decennialang het grootste homo-uitgaans- complex van Nederland - maar ook daar is sinds 2016 alleen 't saunagedeelte nog speciaal op homobezoekers gericht. De ook bij veel Nederlanders populaire Gay-disco Red & Blue in Antwerpen wijzigde begin van dit jaar zijn naam, om daarmee eveneens een 'breder' publiek aan te trekken.

Lees verder op de website van DeGayKrant.nl:  Homohoreca | "Ten dode opgeschreven of eindelijk een heropleving" ?!

Zie ook:  

bronnen: DeGayKrant.nl / Reguliers.net → Peter Koop / Facebook.com – DeGayKrant.nl