maandag 24 augustus 2015

Zuid·Afrikaans onderzoek kan bijdragen tot meer aanvaarding van de LGBT's ‼

Een nieuwe studie kan misschien hier en daar een kleine stap vooruit zijn voor HoLeBi & transgender gelijkheid in Afrikaanse landen. De studie werd gedaan door de Zuid Afrikaanse invloedrijke Academie van Wetenschappen. De resultaten werden gepubliceerd in de New Scientist.

In de eerste plaats stelt de studie dat het onjuist is dat sommige mensen denken dat homoseksualiteit in Afrika is overgenomen vanuit Westerse tradities of vanuit koloniale tijdperken en invloeden, en dat er ook geen bewijs is voor het dat sommige mensen stellen dat homoseksualiteit on-Afrikaans is. Ook stelt de studie dat seksueel gedrag van nature gevarieerd is en dat discriminatie op basis van seksuele geaardheid onrechtvaardig is. Daarbij kwam ook naar boven dat er absoluut geen bewijs is dat seksuele geaardheid kan worden genezen of dat homoseksualiteit besmettelijk is. En dat er in Afrikaanse landen evenveel mensen homoseksueel zijn als in andere landen.

Verder doelt het onderzoek ook op meer aanvaarding van HoLeBi's en transgenders door er op te wijzen dat acceptatie van seksuele diversiteit niet enkel ten goede komt aan de locale gemeenschappen, maar ook zijn effect heeft op de publieke gezondheid, het maatschappelijk middenveld en de economische groei op lange termijn. De onderzoekers hopen dat het rapport kan bijdragen tot een betere aanvaarding van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in Afrikaanse landen. Zuid Afrika is het enige land waar HoLeBi's en transgenders gelijke rechten hebben. In sommige andere Afrikaanse landen is homoseksualiteit niet strafbaar in andere wél.

Extra info
Er zijn 17 Afrikaanse landen waar homoseksualiteit legaal is en dus niet strafbaar. Maar verder hebben deze landen, met uitzondering van Zuid-Afrika totaal geen enkele gelijke rechten wetten voor HoLeBi's en transgenders. De Afrikaanse landen waar homoseksualiteit niet strafbaar is zijn: Benin - Burkina Faso - Kaapverdië - Côte d'Ivoire - Centraal-Afrikaanse Republiek - Tsjaad - Djibouti - Guinee-Bissau - Equatoriaal-Guinea - Gabon - Lesotho - Mali - Mozambique (sinds juni 2015) - Niger - Democratische Republiek Congo - Zuid-Afrika.


bronnen: HoLeBi.info / NewScientist.com / YouTube.com