vrijdag 28 augustus 2015

Regenboogstad | "Zaanstad gaat zich inzetten voor emancipatie van LHBT's" ‼

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft Zaanstad aangewezen als een van de regenboogsteden in Nederland. Regenboogsteden zetten zich in voor het vergroten van de acceptatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT's). 

Zij trekken hier geld voor uit en spannen zich in om kleinere gemeenten in de regio te informeren over hun aanpak. Op uitnodiging van het ministerie stelde Zaanstad voor de jaren 2015-2017 een meerjarenplan op voor het emancipatiebeleid van LHBT's. Het ministerie levert een financiële bijdrage van € 50.000,-. 

Het Bureau Discriminatiezaken (BD) Zaanstreek / Waterland voert de komende jaren de bijbehorende acties uit onder regie van de gemeente. Bureau Discriminatiezaken voert in samenwerking met een aantal externe organisaties de doelstellingen uit die zijn geformuleerd in de 'Intentieverklaring lokaal emancipatiebeleid 2015-2017'.

Het gaat hierbij om:
•  het voorkomen, signaleren en bestrijden van discriminatie van homoseksuelen en transgenders;    
•  het bespreekbaar en sociaal acceptabel maken van homoseksualiteit en transgenderisme;
•  het bevorderen van het welzijn, de weerbaarheid en de veiligheid van homoseksuelen en transgenders.

In het meerjarenplan heeft het BD samen met verschillende Zaanse partijen, zoals Filmtheater De Fabriek en de in seksuele diversiteit gespecialiseerde theatergroep AanZ, de mogelijkheden uitgewerkt om tot en met 2017 te komen tot een kwalitatief hoogwaardig programma met een breed publieksbereik.


bronnen: Zaanstad.nl / YouTube.com