zaterdag 1 augustus 2015

Roze TV - Gay Week - Gay Pride Amsterdam | Waarom zo weinig 'Gay' op TV ?!

Als opwarmertje voor de Gay Parade was deze week de serie 'Cucumber' op TV, over de avonturen van een groep homovrienden in Manchester. Bijzonder, want een serie met alleen homo's zie je nauwelijks op de Nederlandse televisie.

Zijn we dan toch niet zo vooruitstrevend als we denken ?! 

Marc Putman van OUTtv, een kanaal gericht op homo's, denkt inderdaad dat Nederland 'jammer genoeg' toch een beetje te preuts is voor gay tv. "Veel mensen vinden dat toch iets te veel voor homo's. En omdat het vaak iets te seksueel of op het randje is, durven zenders veel series niet uit te zenden. Bovendien is onze Kijkwijzer redelijk streng".

Nieuwe homoseries (kijktips van Marc Putman)
Dudes: over drie homovrienden van eind dertig. Losse afleveringen met verschillende thema's    
Freefall: crime-drama over een groep Afro-Amerikanen in Atlanta
4 Ambientes: over vier homovrienden in Argentinië

Volgens filmrecensent Frans Wollrabe gaat 'Gay TV' het in Nederland nooit helemaal worden. "Daar is de doelgroep te specifiek voor. Wel zijn homo's niet meer weg te denken uit de bestaande en nieuwe series. Sterker nog: het is een hype om één of twee verhaallijnen over een gay te laten gaan". 

Transgender
Wollrabe doet een voorspelling: hij ziet transgenders als de nieuwe homo's. "Die gaan de plaats innemen van de homo-verhaallijnen. De   
eerste is al te zien in de serie Sense 8. Je zult zien dat dit de komende jaren zal toenemen. De transgender zal de nieuwe revolutionaire personage worden. Maar ook weer geïntegreerd in een serie of film met andere personages".

Roze TV
Veel roze in Amsterdam dit weekend tijdens de jaarlijkse gay pride. Weinig roze daarentegen op de Nederlandse TV. Films en series waarin   
homo's centraal staan scoren meestal maar matig. Hoe komt dat ?! Editie NL zocht het uit ...


bronnen: RTL·Nieuws.nl – Editie NL