maandag 27 juli 2015

VS · Kenia · Barack Obama | President Obama pleit voor Homorechten in Kenia

De Amerikaanse president 'Barack Obama' heeft zaterdag tijdens zijn bezoek aan Kenia de discriminatie van homo's ondubbelzinnig veroordeeld. Hoewel prominente politici Obama gewaarschuwd hadden de kwestie van de homorechten niet ter sprake te brengen, sprak de Amerikaanse president klare taal toen hem zijn mening gevraagd werd tijdens een persconferentie met zijn Keniaanse collega Uhuru Kenyatta. 

Obama zei dat hij ondubbelzinnig was op het vlak van discriminatie en homorechten. Hij zei dat mensen anders behandelen of misbruiken, enkel omdat ze van iemand houden, "gewoon fout is, punt". Het is verkeerd burgers die de wet niet overtreden, wettelijk anders te behandelen vanwege wie ze beminnen, zo zei hij. Obama zei dat hij weet dat bepaalde mensen verschillende religieuze of culturele opvattingen hebben, maar regeringen mogen zich hier niet door laten leiden. Ze moeten iedereen op dezelfde manier behandelen. De Amerikaanse president zei tegen zijn ambtsgenoot 'Uhuru Kenyatta' dat het niet rechtvaardig is om mensen te straffen vanwege de persoon van wie ze houden. "Wanneer een regering de gewoonte heeft mensen anders te behandelen, dan kunnen dat soort gewoontes worden overgenomen", aldus Obama. "Dat is het moment waarop vrijheid wordt aangetast en er slechte dingen gebeuren".

De persconferentie met de Amerikaanse en Keniaanse presidenten werd live uitgezonden op televisie en werd door miljoenen Kenianen bekeken. Het is voor het eerst dat zo'n machtige buitenlandse leider als Obama Afrikanen direct heeft aangesproken op hun intolerantie jegens homo's terwijl hij op Afrikaans grondgebied is. Kenyatta sprak Obama publiekelijk tegen. "Er zijn dingen waarvan we moeten erkennen dat we er niet hetzelfde over denken", aldus de Keniaanse president, die stelde dat homorechten niet echt prioriteit hebben voor de meeste Kenianen. Zijn reactie werd met applaus beloond.

Obama werd de afgelopen weken een aantal maal gewaarschuwd en bedreigd vanuit Kenia, maar ondanks dat heeft hij het gevoelige thema homoseksualiteit durven aansnijden tijdens zijn bezoek aan Kenia. Een groot aantal politici, maar ook ruim 700 geestelijk leiders, hebben Obama afgelopen week gevraagd zijn bezoek aan Kenia niet te gebruiken om "homorechten te propageren". Woordvoerder van hen is bisschop Mark Kariuki, hoofd van de Evangelische Alliantie in Kenia, die 38.000 gemeenten en ongeveer 10 miljoen christenen vertegenwoordigt. "We vragen Obama om de moraal van de Kenianen te respecteren. Laat hem praten over ontwikkeling, over samenwerking, over de langdurige relatie die Kenia met Amerika heeft. Maar hij moet van ons geloof en onze cultuur afblijven", aldus Kariuki afgelopen week.

In veel conservatieve Afrikaanse landen, waaronder Kenia, is homoseksualiteit nog altijd bij wet verboden. Homo's die schuldig worden bevonden aan het onderhouden van een relatie kunnen in Kenia een gevangenisstraf krijgen van maximaal 14 jaar. En sinds 2010 is in de grondwet opgenomen dat het huwelijk een exclusieve verbintenis is tussen man en vrouw.

Zie ook: 
bronnen: GaySite.nl / YouTube.com