maandag 27 april 2015

Zwolle – Garage | "COC Zwolle met De Garage vol vertrouwen de toekomst in"

Met een 'Proost' op de toekomst is 'De Garage', de nieuwe kroeg van COC Zwolle op zaterdag 25 april geopend. Dat deden voorzitter Tanja Ineke van COC Nederland en wethouder Nelleke Vedelaar van Zwolle door middel van de 'eerste tap': zij tapten het eerste biertje achter de nieuwe bar. De opening markeert het begin van een nieuwe tijd voor dit café van COC-vereniging die zich inzet voor de sociale acceptatie van seksuele en genderdiversiteit in de regio Zwolle.

"Dit is niet alleen een prachtige facelift en een prachtig voorbeeld van wat mensen met elkaar voor elkaar kunnen krijgen. Ik het vind het ook heel goed dat het COC er met deze kroeg bewust voor kiest om een plek voor iedereen te zijn", zegt wethouder Nelleke Vedelaar.

Voorzitter Tanja Ineke van COC Nederland beaamt dit: "Je ziet overal dat het apart van elkaar uitgaan van allerlei groepen in de samenleving uit de tijd is. Toch is het belangrijk dat er plekken zijn waar je zeker weet dat je als lesbo, homo, bi, transgender en hetero helemaal jezelf kan zijn. Juist daarom is het voor een COC-vereniging in deze regio heel belangrijk dat ze een kroeg hebben als deze. Want jezelf kunnen zijn en merken dat je geaccepteerd wordt, lijkt wel heel vanzelfsprekend maar is het echt niet altijd en overal. Door te 'blenden' laat je mensen voelen dat homo- en biseksualiteit de normaalste zaak van de wereld is".

Trots op vrijwilligers
Voorzitter Ilja de Jong van COC Zwolle: "En intussen is dit gewoon een super coole kroeg geworden. Die knus kan zijn, maar die we ook groter kunnen maken door de garagedeuren achterin weg te schuiven voor feesten, optredens en als het gewoon volle bak is. We gaan ook andere dingen bieden".

Zo zal er zal meer livemuziek komen en op de zondag kan er bijvoorbeeld een keer een proeverij van Vechtdal-producten gehouden worden. De komende tijd wordt met van alles geëxperimenteerd, om te kijken wat de kroeggasten waarderen.

De Jong laat weten 'ontzettend trots op het team vrijwilligers' te zijn. "Die zijn de laatste tijd bijna 24 uur per dag in touw geweest om te zorgen dat we hier zo kunnen staan", zegt de voorzitter van COC Zwolle.

COC Zwolle Cafe De Garage

Het COC-pand aan de Kamperstraat in Zwolle is omgedoopt tot 'De Garage', een verwijzing naar de functie die het pand op nummer 17 had tot in de jaren zestig. Opel-dealer Smit&Co was er gevestigd. Na de verhuizing van de garage werd het pand verbouwd tot dansschool. Eind jaren negentig trok het COC er in. In de kroeg zijn decoratieve elementen verwerkt die verwijzen naar het garageverleden van het pand.

De agenda van de nieuwe kroeg, die voortaan van donderdag tot en met zondag is geopend, is op de website van COC Zwolle te vinden, maar heeft nu ook een eigen webadres: CafeDeGarage.nl.

bronnen: COC.nl – COC Nederland & COC Zwolle