woensdag 29 april 2015

VS - 1977 - Gay Bob | "Maak kennis met Gay Bob .. de eerste echte Homo pop"

Ken je Gay Bob al ?! Misschien wel. Want hij bestaat al sinds 1977 en is sinds enkele jaren weer hot. En voor wie hem niet kent: 'Meet Gay Bob' → De allereerste échte homo pop die bovendien ook de eerste mannelijke pop was met een echt plastic piemeltje. Gay Bob is een creatie van 'Harvey Rosenberg' - die zelf hetero was, aldus HuffingtonPost.com en HoLeBi.info

Dat Bob homo is en uit de jaren 70 komt zie je meteen. Hij ziet er lekker stereotiep uit met handtas en oorbel. En Gay Bob werd destijds verkocht met daarbij zelfs een kast. Zodat hij ook tegenover de andere poppen uit de kast kon komen. In een artikel uit 1978 werd Gay Bob omschreven als een kruising tussen acteurs Paul Newman en Robert Redford.

Gay Bob kwam er trouwens ook met een hele garderobe en met een hele handleiding. Daarbij onder andere de volgende tekst: "Hi Boy's, Girls and Grownups. I'm Gay Bob, the world's first gay doll. Ik ben er zeker van dat je jezelf afvraagt waarom ik verpakt zit in een kast. Uit de kast komen is een gezegde waarmee men bedoeld dat iemand als zijn echte zelf naar buiten komt tegenover iedereen. Bijvoorbeeld als homo".
Bij een latere versie van Gay Bob zat de tekst: "Gay people are no different than straight people. Als iedereen uit de kast zou komen dan zouden er minder boze, gefrustreerde of bange mensen zijn. Mensen die niet beschaamd zijn om wie ze zijn, zijn meer liefdevol, zorgzaam en begrijpend. Het is niet eenvoudig om eerlijk te zijn over jezelf. Maar denk er om, als Gay Bob het kan, dan kan jij het ook".

Het spreekt vanzelf dat Gay Bob in de jaren 70 ook voor heel wat controversie zorgde. Maar toch is hij onder homo's een geliefd verzamel object gebleven. En wie hem vandaag in zijn bezig heeft mag trots zijn op deze unieke mannelijke barbieachtige pop. Want eigenlijk is hij de voorloper van Gay Ken. Die pas veel later kwam. Na Gay Bob kwamen er homo koppels poppen op de markt: Carlos & Tyson en Zhdrick & Timky waren enkele van hen. Pas later kwam Earring Magic Ken die dan nog later Gay Ken werd.

Zie ook:  Gay Bob – Wikipedia

bronnen: HoLeBi.info / HuffingtonPost.com / YouTube.com