Tijdens het grote verkiezingsdebat naar aanleiding van de parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk heeft Nigel Farage van de rechtse partij Ukip veel mensen geschoffeerd door de behandeling van buitenlandse hiv-patiënten in vraag te stellen. De leiders van de zeven belangrijkste partijen kruisten de degens. Het was het enige debat waarbij aftredend premier David Cameron rechtstreeks met zijn zes grootste politieke tegenstanders in gesprek ging, aldus ZiZo-Magazine.be.
De Ukip-leider sprak over 'gezondheidstoerisme'. "Hier is een feit, en ik ben er zeker van dat andere mensen beschaamd zullen zijn dat ik het aandurf hierover te praten. Er zijn jaarlijks 7000 diagnoses in ons land van mensen die hiv-positief zijn. Er is geen goede plek voor eender wie van hen, weet ik", zei Nigel Farage.
"Zestig van hen zijn echter mensen die niet de Britse nationaliteit hebben. Je kunt naar Groot-Brittannië komen van overal ter wereld en worden gediagnosticeerd met hiv, en krijgen anti-retrovirale middelen die jaarlijks tot 25.000 Britse pond per patiënt kosten. Ik weet dat er verschrikkelijke dingen gebeuren in andere delen van de wereld, maar we moeten ervoor zorgen dat de Nationale Gezondheidsdienst er is voor Britse mensen en families, die in veel gevallen decennia hebben betaald voor het (gezondheids)systeem".
"Paniekzaaierij is gevaarlijk"
De uitspraken van Farage werden op stilte onthaald. Meteen daarop reageerde Leanne Wood van de Party of Wales: "Dit soort paniekzaaierij is gevaarlijk, het verdeelt gemeenschappen en creëert stigma tegenover mensen die ziek zijn, en ik vind dat je beschaamd over jezelf zou moeten zijn". Die reactie ontlokte onmiddellijk applaus.
Nicola Sturgeon, de leidster van de Scotisch National Party, nam ook geen genoegen met Farages uitspraken. "Wanneer iemand gediagnosticeerd wordt met een verschrikkelijk ziekte, dicteert mijn instinct om hen te behandelen als een menselijk wezen, niet om af te wegen uit welk land ze komen".
Ed Miliband van Labour gaf Farage een donderblik tijdens de uitspraak. Na het debat tweette hij dat hij de uitspraken van Farage over de Nationale Gezondheidsdienst en hiv walgelijk vindt en dat de politicus beschaamd zou moeten zijn. "Het feit dat hij dat niet is, is zeer veelzeggend", voegde hij er kwaad aan toe. Ed Miliband maakt een grote kans om als winnaar uit de verkiezingen te komen en de leiding van de Britse regering in handen te nemen.
Woordvoerster Ukip teleurgesteld
Zelfs binnen de partij weigeren sommigen de Ukip-leider volledig uit de wind te zetten. Louise Bours, de woordvoerster van Ukip, noemde hiv 'een slecht voorbeeld' om te gebruiken in het debat. "Als iemand met persoonlijke ervaring, door zeer dierbare vrienden, vind ik hiv een slecht voorbeeld. Ik ken perfect hulpvolle, fantastische mensen… Ik betreur het voorbeeld dat hij (Nigel Farage) gebruikte".
Het is niet de eerste keer dat Farage de solidariteit van hiv-patiënten in het buitenland in vraag stelt. Nochtans zijn er verscheidene landen waar een zwak uitgebouwd gezondheidssysteem een degelijke behandeling van hiv niet toelaat.
Solidariteit met hiv-positieven beroert de gemoederen
In België was er nog niet zo lang geleden, in 2013, ook ophef over de solidariteit met mensen zonder verblijfvergunning die hiv hebben. Het Antwerpse OCMW wou niet automatisch geld betalen voor sans-papiers, wat volgens Groen en PvdA een gevaar voor de volksgezondheid vormde. Hun verkozenen stelden er vragen over aan de OCMW-raad.
Toenmalig Antwerps OCMW-voorzitster Liesbeth Homans argumenteerde dat de federale overheid de kost van dringende medische hulp zoals aidsremmers enkel en alleen aan het OCMW terugbetaalt indien rekening werd gehouden met een aantal criteria, zoals de beschikbaarheid van de geneesmiddelen in het land van herkomst en of de patiënt een medische regularisatie werd geweigerd.
Plannen van de regering om dringende medische hulp aan illegale vreemdelingen te koppelen aan het ondertekenen van een vrijwillig terugkeertraject werden door verscheidene personen als hardvochtig ervaren. De vraag in hoeverre we solidair moeten zijn met hiv-postieve personen uit het buitenland, leidt regelmatig tot emotionele debatten.
bronnen: ZiZo-Magazine.be / YouTube.com