woensdag 8 april 2015

COC – Tanja | "Schandalige actie tegen Kirgizische LHBT-organisatie Labrys" ‼

Vrijdagavond 3 april jl. is het kantoor van LHBT-organisatie en COC-partner Labrys in Kirgizië door onbekenden aangevallen. COC-voorzitter 'Tanja Ineke' spreekt van "een schandalige actie".

Het Labrys-kantoor in de Kirgizische hoofdstad Bisjkek werd afgelopen vrijdag door onbekenden met molotovcocktails bekogeld. Drie flessen met explosieven werden in het kantoor gegooid en een op de binnenplaats bij het kantoor. Het leidde tot flinke schade aan het pand. Het incident is aan de politie gemeld.

Omdat het pand van snel brandbaar materiaal gemaakt is, heeft Labrys besloten het pand te verlaten. Alle documenten en overig materiaal van de organisatie zijn in veiligheid gebracht en Labrys huurt nu voorlopig kantoorruimte in een ander pand. Het COC kijkt hoe het Labrys verder kan ondersteunen.

COC-voorzitter Tanja Ineke noemt de aanval op het kantoor van Labrys "een schandalige actie". "Fundamentele vrijheden zijn in het geding als een organisatie niet eens vreedzaam kantoor kan houden", zegt de COC-voorzitter. "Fundamentele vrijheden voor LHBT's in Kirgizië staan toch al op de tocht door de dreigende invoering van een strenge anti-homo wet".

Kirgizië staat namelijk op het punt om een anti-homo wet aan te nemen, die nog strenger is dan die in Rusland. Net als in Rusland worden LHBT's in Kirgizië monddood gemaakt door zogenaamde "propaganda van homoseksualiteit" strafbaar te gaan stellen. Maar anders dan in de Russische wet, kunnen er behalve boetes ook gevangenisstraffen van een jaar worden opgelegd.

December vorig jaar organiseerde het COC een demonstratie tegen deze anti-homo wet bij het Homomonument in Amsterdam. Momenteel wordt er internationaal druk uitgeoefend op president 'Almazbek Atambajev' om de wet niet te onderteken.

Het COC ondersteunt de Kirgizische LHBT-beweging al sinds 2006 structureel, in het kader van het project Bridging the Gaps dat inzet op mensenrechten, gezondheid en hiv-bestrijding. De beweging leek de afgelopen jaren voorzichtig vooruitgang te boeken. Zo rapporteerde de Kirgizische Nationale Ombudsman in 2013 voor het eerst over LHBT-rechten. De geboekte vooruitgang dreigt door de anti-homo wet in één klap ongedaan te worden gemaakt.

bronnen: COC.nl / YouTube.com