maandag 28 juli 2014

Première – Film: 'De Beslissing' | "Seksuele Diversiteit in Marokkaanse Kring"

Op 30 juli wordt tijdens de 'Amsterdam Gay Pride' een debat georganiseerd over 'seksuele diversiteit' in Marokkaanse kring ‼  Boris Dittrich presenteert de avond en spreekt o.a. met activisten uit Marokko en over de film 'De Beslissing', die deze avond in première gaat.
Stichting Art. 1, initiatiefnemer van de zogeheten 'Marokkaanse boot', organiseert deze avond om de zichtbaarheid van Marokkaanse lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT) te vergroten en taboes hieromheen te doorbreken.
Activisten uit Marokko
Aanwezig tijdens het Marokkaanse debat in de Oude Lutherse Kerk, zijn twee prominente activisten uit Marokko: 'Rayan en Abdelwahid'. Zij zijn de hoofdrolspelers uit 'I am Gay and Muslim', de spraakmakende documentaire van Chris Belloni die op veel internationale filmfestivals is vertoond. Zij gaan in gesprek met moderator Boris Dittrich (Director LGBT 'Human Rights Watch') en vertellen hun ervaringen over een leven als homoseksueel in Marokko.
In de Marokkaanse gemeenschap is het onderwerp seksuele diversiteit taboe en kan het zelfs tot verstoting leiden. Dit weerhoudt de 23-jarige Rayan niet om deel te nemen aan het evenement. In Marokko maken de twee activisten zich hard voor LHBT en mensenrechten in het algemeen ‼ Rayan strijdt al sinds zijn vijftiende jaar voor LHBT-rechten en is één van de weinige die in zijn land openlijk durft te spreken over dit onderwerp.
Première 'De Beslissing'
Ook gaat tijdens deze avond 'De Beslissing' in première – een korte film van 'Wahid Sanouji', geproduceerd door 'Chris Belloni en Arjen Barel'. Sanouji, zelf geen homo, wil met zijn film aandacht vragen voor Marokkaanse jongeren die worstelen met hun seksuele identiteit. Hij hoopt dat zijn film seksuele diversiteit bespreekbaar maakt binnen de Marokkaanse gemeenschap in Nederland. Hoofdrolspeler Hassan Slaby, bekend van de tele- visieserie 'Spangas', en filmmaker Sanouji gaan na afloop van de film in gesprek met Boris Dittrich.
Marokkaanse boot
De film- en debatavond is een inhoudelijke avond die vooraf gaat aan de Canal Parade op zaterdag 2 augustus. Stichting Art. 1 organiseert de eer- ste Marokkaanse boot tijdens de jaarlijks terugkerende botenparade. Op de boot varen Marokkaanse LHBT's mee. Daarnaast varen verschillende prominenten uit de Marokkaanse gemeenschap mee, alsmede bekende artiesten als Mr. Oasis, Fatima Surpreme en DJ Lupe.

Datum:  Woensdag 30 juli 2014 – Vanaf 19.30 uur  
Locatie:  Oude Lutherse Kerk, Singel 411 te Amsterdam
Het debat en de film zijn vrij toegankelijk – Aanmelden verplicht:  chris@stichtingart1.nl
Voor meer informatie – Zie:  Stichting Art. 1
  
bronnen: COC.nl - COC Nederland / YouTube.com