donderdag 2 mei 2013

Boris Dittrich spreekt bij Dodenherdenking


                      
Boris Dittrich – oud-politicus en mensenrechtenactivist van Human Rights Watch  zal op 4 mei bij het Homomonument optreden als gastspreker naast COC-voorzitter Tanja Ineke. Dit jaar draagt de herdenking het thema 'Vrijheid spreek je af'.

Sinds de oprichting van het monument in 1987 komen er elk jaar op 4 mei rond 20:00 uur mensen bij elkaar rond de grote roze driehoek op de Westermarkt in Amsterdam. De jaarlijkse herdenking wordt georganiseerd door MVS Gaystation, Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht, Homomonument, het netwerk Roze In Blauw van de politie Amsterdam-Amstelland en het COC Amsterdam.

De drie driehoeken van het homomonument staan voor Verleden, Heden en Toekomst. Die thema's werden ook verwerkt in de toespraken die er de laatste jaren zijn gehouden.

Programma:
Om half acht vertrekt er een stille tocht vanaf de Westerkerk naar het Homomonument via de Prinsengracht, Leligracht, Herengracht, Raadhuis- straat en Westermarkt. Ensemble Excelsior, onder leiding van Jurjen Westeneng, verzorgt de muzikale omlijsting vanaf kwart voor acht !! Na de twee minuten stilte om acht uur worden de toespraken gehouden waarna vertegenwoordigers van diverse LHBT-organisaties kransen leggen op de driehoek aan het water. Ter afsluiting kan het publiek langs de bloemen defileren.

Na afloop is er gelegenheid voor na praten in de Westerkerk onder het genot van koffie of thee. Aansluitend is er de gelegenheid een kort con- cert op orgel en panfluit bij te wonen. Jos van der Kooy en Mathijs Koene zullen enkele werken ten gehore brengen.

bronnen: GayKrant.nl / COC Nederland
         

Roze deelname aan Dodenherdenking 2013

Zaterdag 4 mei 2013 vindt de Nationale Herdenking plaats. Centraal staat de jaarlijkse plechtigheid op de Dam, maar vrijwel iedere gemeente in het land organiseert eigen herdenkingen bij plaatselijke monumenten. In verschillende steden neemt de plaatselijke COC vereniging deel aan de dodenherdenking. In Amsterdam en Den Haag zijn bijeenkomsten bij het Homomonument. COC Nederland legt een krans tijdens de herdenking op de Dam. Roze deelname aan herdenkingen, voor zover te vinden:

Amsterdam
Homomonument bij Westerkerk: 20.00 uur, met onder meer Boris Dittrich (Human Rights Watch) als spreker. Verzamelen vanaf 19.00 uur bij de Westerkerk; stille tocht begint om 19.30 uur. Na afloop mogelijkheid om na te praten in de Westerkerk. Deze bijeenkomst wordt georganis- seerd door COC Amsterdam, i.s.m. COC Nederland.

Breda
Oorlogsmonument Valkenberg Park: 19.20 uur. COC Breda legt een krans.

Den Haag
Internationale Homomonument (tegenover Madurodam): 19.20 uur aanwezig zijn. Minister Jet Bussemaker van Emancipatie houdt een toe- spraak. Na afloop is COC-café Basta, Scheveningseveer 7 open.

Deventer
Kranslegging bij Verzetsmonument Grote Kerkhof. Verzamelen vanaf 19.30 uur in COC–café Face-It. Start tocht naar Grote Kerkhof om 19.45 uur. Vanaf 20.15 uur is het COC-café open om na te praten.

Eindhoven
Algemene Begraafplaats 'De oude toren': 19.45 uur. COC Eindhoven legt samen met andere roze organisaties een krans. Na afloop is het COC-café Pand 54 open.

Nijmegen
19.00 uur - Herdenkingsbijeenkomst Stevenskerk, stille tocht naar Oorlogsmonument Traianusplein voor de kranslegging.

Rotterdam
18.30 uur - Herdenking in Laurenskerk, kranslegging bij Monument voor de Gevallenen 1940-1945 op het Stadhuisplein → Vanaf 19.55 uur. COC Rotterdam neemt eraan deel.

Tilburg
19.00 uur - Homobelangenorganisatie Embrace Pink legt een hartvormige krans bij het monument tegenover de Heikese Kerk aan de Schouw- burgring in Tilburg.

Utrecht
COC Midden-Nederland legt samen met Stichting PANN een krans bij de Domkerk. Stille tocht vanaf 19.10 uur; verzamelen om 18.30 uur bij Café De Zaak, Korte Minnebroederstraat 9, tegenover stadhuis. Aansluitend napraten in Café Kalf.

Zwolle M
onument Ter Pelkwijkpark: COC Zwolle legt een krans en loopt mee in de stille tocht begint om 19.15 uur bij de Spinhuisbredehoek. Het COC-café aan de Kamperstraat 17 is na afloop tot 01.00 uur open

bron: Gay.blog.nl