dinsdag 30 april 2013

Abdicatie van Koningin Beatrix ·en· Beëdiging van Koning Willem-Alexander !!



Dinsdag 30 april 2013 – Nederland 1

Marathonuitzending
x
Vanaf de Dam in Amsterdam verzorgt de NOS 'n bijna veertien uur durend programma. In deze marathonuitzending staan de plechtig- heden rondom de troonswisseling en de feestelijkheden eromheen centraal. Ook wordt gedurende de dag geregeld geschakeld met andere plaatsen in Neder- land. NOS-verslaggevers kijken hoe de troonswisseling daar wordt gevierd. Deze 'road show' loopt letterlijk door het hele land, van Groningen tot Limburg.

Om half acht wordt het nieuwe koningspaar, vlak voor 't vertrek van hun rondvaart in Amsterdam, via een live videoverbinding vanuit Ahoy in Rotterdam toegezongen. De dag wordt afgesloten met achtereenvolgens de koningsvaart op het IJ en het feest op het Museumplein met optre- dens van diverse Nederlandse topartiesten. Centrale presentatie in Amsterdam is in handen van Astrid Kersseboom en Rob Trip. Kysia Hekster (NOS-verslaggever koninklijk huis) zorgt voor verslaggeving en duiding van 'koninklijk' gedeelte.

Overzicht:
x
10.00-10.30 uur:
Abdicatie van koningin Beatrix in de Mozeszaal van het Koninklijk Paleis Amsterdam onder toeziend oog van de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, de ministerraad en leden van de koninklijke familie. De koningin ondertekent de Akte van Abdicatie. Op het moment van onder- tekenen is Willem-Alexander formeel koning.
                                      
 
                                        
10.30-10.50 uur:
De balkonscène met koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix. Beatrix en Willem-Alexander houden een korte toespraak. Vervolgens mogen ook de drie prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane op het balkon.

13.30 uur:
Opening Verenigde Vergadering der Staten-Generaal, voorafgegaan door binnenkomst leden Staten-Generaal en de Staten van de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten, de Rijksministerraad, de Raad van State van het Koninkrijk en de gouverneurs en premiers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

13.50 uur:
Koninklijke familie vertrekt naar De Nieuwe Kerk.

14.00 uur:
Vertrek van de koning en het hoofdcortège naar De Nieuwe Kerk.

14.00-15.30 uur:
Beëdiging en inhuldiging van koning Willem-Alexander in De Nieuwe Kerk. De kersverse monarch houdt een toespraak en legt de eed af.
                                   

                                
15.30 uur:
Vertrek van de koning en het gevolg naar het Koninklijk Paleis Amsterdam.

16.30-18.00 uur:
Receptie voor autoriteiten en leden van de Staten-Generaal in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

19.30 uur:
Het Koningslied wordt in aanwezigheid van de Koning en Koningin ten gehore gebracht voorafgaand aan de vaartocht. Dit gebeurt bij het EYE Filmmuseum via een videoverbinding met Ahoy Rotterdam.

19.45-21.00 uur:
De Koning en Koningin maken met hun dochters een vaartocht over het IJ. Zij varen vanaf EYE Film Instituut langs het Oeverpark en de kop van het Java-eiland. Op verschillende locaties langs de vaarroute krijgen zij een feestelijk programma aangeboden, waaronder een mini-sail. Het programma wordt voor het Muziekgebouw afgesloten met een saluut van schepen.
                              

                          
Aansluitend:
Op het Museumplein is een 'Oranjeplein' ingericht, waar mensen de hele dag de inhuldiging op grote schermen kunnen volgen. 's Avonds is daar een groot 'Koningsbal' met het orkest van André Rieu en optredens van diverse artiesten.

bronnen: NOS.nl - NOS Journaal / TVgids / YouTube.com – Het Koninklijk Huis