zondag 17 december 2023

Mexico | "Duizenden Mexicanen de straat op na moord op non-binaire rechter"



Mexico – Jesús Ociel Baena  →  De LGBTIQ+-gemeenschap in Mexico eist gerechtigheid na de moord op de eerste non-binaire rechter van het land. Een demonstratie in Mexico-Stad trok "duizenden" personen. Rechter Jesús Ociel Baena was een prominent figuur in de Mexicaanse LGBTIQ+-gemeenschap, maar kreeg zodoende ook te maken met doodsbedreigingen

Jesús Ociel Baena en diens partner werden 13 november 2023 dood aangetroffen in hun huis. Beiden zijn volgens de politie met een scherp object gestoken. De politie onderzoekt of er sprake was van moord, hoewel er geen aanwijzingen zouden zijn van een inbreker.

De rechter, die als magistraat in het electorale hof van het Mexicaanse Aguascalientes plaatsnam, stond bekend om diens LGBTIQ+-activisme. Jesús Ociel Baena zorgde in diens positie ervoor dat er stappen werden gezet op het gebied van genderneutraal taalgebruik. In plaats van 'maestro' of 'maestra' werd Jesús Ociel Baena in diens functie aangesproken met het genderneutrale 'maestre'. Bovendien was die de eerste Mexicaan die een genderneutraal paspoort kreeg.

Lees verder op de website van OUT.tv:  "Duizenden Mexicanen de straat op na moord op non-binaire rechter" ‼

Zie ook: