zaterdag 5 december 2020

Leikant | Platform Keelbos vangt weer bot: Het 'Homobosje bij Riel' blijft dicht



Goirle / Riel    Homobelangenorganisatie 'Platform Keelbos' heeft weer een nederlaag gelegen in de strijd om de voormalige Homo-ontmoetingsplaats (HOP) bij de A58-parkeerplaats Leikant ‼  De rechter concludeert dat de gemeente Goirle terecht niet is ingegaan op een handhavingsverzoek van de club omdat er geen sprake meer is van een openbaar toegankelijke 'HOP' ‼ 

Leikant    Volgens Keelbos was het bosje al dertig jaar in gebruik als een Homobosje en dat een deel van de hekken die zijn geplaatst door de eigenaar en Rijkswaterstaat illegaal is aangebracht. Er was altijd een gat in het hek waardoor mensen het achterliggende bosje konden bereiken. Door dit dicht te maken en hopen zand met snoeiafval en kuilen aan te brengen om de toegang te bemoeilijken zou er onrechtmatig zijn gehandeld. Ook beschuldigt de Homobelangenvereniging de gemeente van 't discrimineren van Homo's door deze plek af te sluiten en geen alternatieve locatie aan te bieden.

Particulier 
De rechter kan Keelbos daarin echter niet volgen. "Zowel feitelijk als juridisch is het particulier bosperceel nu dus afgesloten en niet meer openbaar. Alleen onrechtmatig kunnen derden zich nog toegang verschaffen tot het bosperceel. Er is geen sprake meer van een openbaar toegankelijk bosper- ceel en dus ook niet meer van een HOP" ‼, stelt de rechtbank. "De toegankelijkheid van het bosperceel vanwege een aarden wal staat niet meer ter discussie. De toegang wordt niet verhinderd door een berg zand, maar door de hekken en het bord met het toegangsverbod van de eigenaar". 

Aangezien de eigenaar met plaatsing van de hekken en borden wil voorkomen dat bezoekers nog langer op zijn terrein komen, vindt de rechter niet dat de gemeente te verwijten valt dat de HOP is beĆ«indigd. "Het besluit van het college is daar een gevolg van, niet de oorzaak" ‼  Gemeente Goirle heeft getoetst of de hekken mochten en volgens de rechter terecht geoordeeld dat die mogelijk waren. 

Stichting Platform Keelbos had 11 dagen na de zitting nog geprobeerd de rechter te wraken omdat die de schijn van vooringenomenheid zou hebben vertoond tijdens de zitting. Maar dat is afgewezen omdat het te lang na de behandeling van de zaak is ingediend.
                                  
                                     


bronnen: BD.nl → Brabants Dagblad / Facebook.com – AD.nl → Algemeen Dagblad / Facebook.com – RozeGolf.net