donderdag 21 april 2016

USA → Prince Rogers Nelson | "Zanger 'Prince' overleden op 57-jarige leeftijd"

De Amerikaanse zanger Prince is donderdag overleden op 57-jarige leeftijd. Dat bevestigt zijn manager. Over de doodsoorzaak is nog niets bekend. 

► "Het is met groot verdriet dat ik moet bevestigen dat de legendarische, iconische artiest 'Prince Rogers Nelson' deze ochtend in zijn huis bij Paisley Park is overleden op 57-jarige leeftijd", aldus zijn manager in een verklaring. Zijn lichaam werd aangetroffen in de studio in zijn huis in Minnesota.

De politie is op dit moment bezig met 'n onderzoek naar de doodsoorzaak van de artiest. Prince kampte volgens een woordvoerder al een aan- tal weken met griep.

Hij moest op 15 april 2016 al wegens 'n medische noodsituatie naar een ziekenhuis. Zijn vliegtuig maakte daarvoor een tussenlanding in Illinois. Toch trad hij de dag erna nog op bij een concert, waar hij zijn fans verzekerde dat alles in orde was.

Voorafgaand aan zijn laatste optreden annuleerde Prince wel nog twee shows als gevolg van gezondheidsproblemen.

De politie wilde de berichtgeving van entertainmentwebsite TMZ aanvankelijk niet bevestigen, maar maakte alleen bekend dat er een lichaam was aangetroffen bij de woning van de zanger.

Bij het huis in Minnesota staan steeds meer fans om hun steun te betuigen. Op de wegen richting zijn huis staan lange files.
             
Aangepaste programmering
De NPO past de programmering aan vanwege het overlijden. De AVRO·TROS zendt op NPO 1 om 00.02 uur een deel van de TV Show uit 1999 uit met een interview en een optreden van Prince.

NPO Radio 2 staat donderdagavond volledig in het teken van Prince ‼ Ook vrijdag staat de zender de hele dag stil bij de muzikant. Ook op 3FM is Prince de komende uren de rode draad.

Ook andere zenders besteden aandacht aan Prince. Zo is bijvoorbeeld op Radio 10 Gold - een DAB+ zender - de komende dagen non-stop muziek van Prince te horen. Op Radio 10 is eveneens veel muziek van Prince en een Prince Top 10, samengesteld door de luisteraars van Radio 10.
                     
        
                                  
Internationale Superster
Prince werd beroemd in de jaren zeventig en groeide uit tot een de grootste sterren van de Amerikaanse popmuziek.

Wereldwijd heeft Prince meer dan honderd miljoen albums verkocht. De zanger werd bekend met nummers als Purple Rain, Let's Go Crazy, Kiss en The Most Beautiful Girl In The World. Hij wist in zijn muziek jazz, funk en disco te combineren.

De artiest heeft zeven Grammy's, een Golden Globe en een Oscar gewonnen tijdens zijn carrière ‼ In 2004 werd hij ingewijd in de "Rock and Roll Hall of Fame".

Memoires
Eind maart liet Prince nog weten dat hij bezig was met zijn memoires: The Beautiful Ones ‼ Hij zou daarin zijn 'eerste herinnering beschrijven' tot aan zijn optreden tijdens de Super Bowl Half Time Show in 2007. Het boek zou volgend jaar moeten verschijnen, aldus de zanger.

Prince was twee keer getrouwd ‼ De eerste keer met zijn back-up danseres Mayte Garcia. Ze gingen in 2000 uit elkaar. Daarna trouwde hij met Manuela Testolini en dat huwelijk eindigde in 2006.

bronnen: NU.nl / YouTube.com