vrijdag 22 april 2016

Groningen → AZC Kolham | "Weer een asielzoeker mishandeld in noodopvang"

"In de noodopvang in het Groningse dorp Kolham is een Syrische LHBT-asielzoeker ernstig mishandeld", meldt LGBT Asylum Support. De man zou zijn vastgegrepen bij zijn keel en door de andere daders in zijn maag zijn gestompt ‼ Zij wisten dat hij homo was, omdat LHBT's in de opvang apart worden opgevangen.

LGBT Asylum Support schrijft in een persbericht dat apart opvangen de enige manier is waarop het COA LHBT's veiligheid biedt. De aanleiding van de mishandeling zou geluidsoverlast zijn, maar het slachtoffer heeft het COA laten weten dat de mishandeling alles te maken heeft met zijn geaardheid. Het slachtoffer behoort tot 'n groep LHBT-asielzoekers die in de opvang in Kolham al eerder zijn lastig gevallen ‼ In de laatste vier maanden is er vijf keer aangifte gedaan, maar die zijn allemaal door 't OM geseponeerd. Toch is ook van deze mishandeling aangifte gedaan 
                       
    ◄  22 februari 2016 | "Tientallen mensen gingen met elkaar op de vuist"
                     
Eén dader is na de mishandeling gehoord en weer vrijgelaten ‼ Daardoor moest het slachtoffer een aantal dagen met de daders doorbrengen in dezelfde noodopvang. Inmiddels zijn de LHBT-asielzoekers uit Kolham ondergebracht in een betere opvang elders in het land.   

Aangifte
Hoewel de politie in Groningen het afraadde, heeft LGBT Asylum Support toch weer twee aangiftes van discriminatie, belediging en bedreiging van geweld gedaan. "We willen zo in elk geval inzichtelijk maken om hoeveel incidenten het gaat" ‼, laat Sandro Kortekaas van de organisatie weten.

bronnen: Gay.nl / YouTube.com / Twitter.com – Gay.nl