vrijdag 8 april 2016

Oekraïne – Associatieverdrag | "Oekraïense Homo's bedroefd na Referendum"

Oekraïne – 'Associatieverdrag'  →  Nederland stemde afgelopen woensdag in meerderheid tegen het associatieverdrag van de EU met Oekraïne. Uit onderzoek van GaySite.nl blijkt dat ook de Nederlandse homogemeenschap in meerderheid tegen het verdrag is  Ruim 53 procent van de ondervraagde homoseksuelen liet weten afgelopen woensdag tegen te hebben gestemd, ondanks dat de afgelopen weken door diverse homo-organisaties opgeroepen werd 'voor' te stemmen.

De LHBT-gemeenschap in Oekraïne heeft inmiddels teleurgesteld gereageerd op de uitslag van 't Nederlands referendum. Toenadering tot en samenwerking met de Europese Unie zou 'n positieve invloed hebben op de nog altijd benarde positie van de LGBT-gemeenschap in Oekraïne. De EU stelt in haar samenwerking met buurlanden namelijk sterke normatieve eisen op 't gebied van mensenrechten en voor de LGBT–gemeen- schap is de toenadering dan ook cruciaal. "Het Nederlandse 'tegen' is dan ook een fikse stap terug op weg naar meer homorechten", aldus de Oekraïense homo's.

Een dag na het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne spreekt televisieprogramma EenVandaag met homoactivist 'Zoryan Kis' ‼ Als vertegenwoordiger van de LGBT-gemeenschap weet hij als geen ander welke moeilijkheden homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders ervaren in Oekraïne, waar de acceptatie van deze groepen moeizaam verloopt. In onderstaande video's verzoeken Oekraïense LGBT's om "JA" te stemmen bij het referendum.


bronnen: GaySite.nl / YouTube.com