maandag 11 januari 2016

Biseksuele Britse poplegende "David Bowie" is gisteren onverwacht overleden

De Britse popzanger David Bowie is zondag – 10 januari 2016 – op 69-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Dat heeft de familie van David Bowie bekendgemaakt via sociale media. Hij leed al anderhalf jaar aan de ziekte, zo blijkt uit het bericht. Zijn dood komt voor de buitenwereld zeer onverwacht. Vorige week werd zijn nieuwste album Blackstar nog uitgebracht. Op Twitter be- vestigt ook zijn zoon, regisseur Duncan Jones, het nieuws van het overlijden van de wereld superster.
                    

David Bowie was ook erg belangrijk voor de HoLeBi en Transgender beweging wereldwijd. In de begin jaren 70 was hij vooral bekend door zijn androgyne uiterlijk (door zijn Ziggy Stardust personage), een look die pas vele jaren werd overgenomen door de modewereld en pas later meer aanvaard werd. Zijn theatrale manier van optreden, vooral in de begin jaren, was trouwens te danken was aan zijn samenwerking met de lesbi- sche artieste Lindsay Kemp, wat resulteerde in nog meer succes binnen de HoLeBi en Transgender gemeenschap wereldwijd.

Toenmalig manager van Bowie, Ken Pitt, speelde trouwens handig in op het succes van de zanger binnen de HoLeBi gemeenschap. Hij regelde dat het toen nog enige Britse homo tijdschrift: Jeremy, een artikel plaatste waarin Bowie zei dat hij homoseksueel was. Enkele jaren later, het was toen al 1976 vertelde Bowie zelf in een interview met Playboy dat hij niet homoseksueel maar biseksueel was. 

Deze uitlatingen in combinatie met de vele erotische homo feestjes met Mick Jagger, Iggy Pop en Lou Reed zorgde voor een blijvend succes bin- nen de HoLeBi en Transgender gemeenschappen wereldwijd. En dan waren er nog de tal van songs met onderliggende homoseksuele boodschap. Zoals Boys Keep Swinging en John I'm Only Dancing over een homoseksuele relatie, en de wat minder bekende song The Widh of a Circle. Het zijn slechts drie voorbeelden van songs waarin David Bowie over de herenliefde zong. In 1981 scoorde hij trouwens samen met de Britse band Queen een nummer 1 hit met de klassieker 'Under Pressure'.
                  

                 
David Bowie werd geboren als David Robert Jones in Brixton, Londen (Verenigd Koninkrijk) op 8 juni 1947 als zoon van een arbeidersfamilie. Het gezin verhuisde naar Beckenham, een conservatief dorpje in Kent, waar hij opgroeide. Aanvankelijk was hij in de jaren zestig saxofonist en zanger in verschillende Londense bluesbandjes, zoals The Lower Third, de Konrads en de King Bees. Een van David Bowies grootste talenten was om nieuwe trends te zetten, die navolging kregen over de hele wereld. 

David Bowie verwierf zijn eerste bekendheid met het nummer Space Oddity in 1969, dat samenviel met de eerste maanlanding en gebaseerd was op Stanley Kubricks film 2001: A Space Odyssey. In maart 1970 trouwde hij met Mary Angela Barnett en in 1971 werd hun zoon Zowie Bowie geboren wiens volledige naam Duncan Zowie Heywood Jones is. Bowie en Angela bleven niet lang samen. In het jaar 2000 trouwde Bowie opnieuw (1992) dit keer met voormalig fotomodel Iman Abdulmajid. In het jaar 2000 kregen ze samen een dochter: Alexandria Zahra Jones. David Bowie was trouwens ook schilder en kunstverzamelaar, en als acteur ook te zien in een 30 tal films. En hij bracht bijna 50 top muziek albums uit.
   
                                              
Zie ook:

bronnen: HoLeBi.info / NOS.nl / YouTube.com