donderdag 24 december 2015

Justitie | Verdachte broers krijgen één jaar cel voor mishandelen 'Les Strijder'

Twee broers van 34 en 37 jaar uit Lelystad zijn woensdag tot één jaar celstraf veroordeeld voor de dodelijke mishandeling van een man op de parkeerplaats De Bosberg langs de A27 bij Hilversum. De parkeerplaats die bekend staat als homo-ontmoetingsplek was al vaker in het nieuws vanwege homofoob geweld toen in november 2002 het levenloze lichaam van Les Strijder werd aangetroffen.

Dat de zaak na dertien jaar nog voor de rechter is gekomen, is bijzonder. Een Cold Case Team van de politie wist de verdachten dit jaar op te sporen. Lange tijd was onduidelijk wat er precies met Les Strijder was gebeurd. Er waren tekenen van een misdrijf, maar omdat Strijder aan hartproblemen was overleden, sloot de politie het onderzoek. Toen ruim tien jaar later toch nog een tip binnenkwam over de broers, werd de zaak heropend. Aandacht in verschillende opsporingsprogramma's op televisie leverde de namen van de vijf verdachten op.

Volgens de rechtbank hebben de mannen hun slachtoffer na een avondje stappen mishandeld en beroofd op parkeerplaats Bosberg. Door de stress van de gewelddadige beroving overleed de 53-jarige Strijder aan hartfalen. De rechtbank vindt dat de broers daarvoor verantwoordelijk waren, hoewel het niet hun doel was hun slachtoffer te doden. Volgens Omroep Gelderland hebben de broers verklaard dat ze Strijder "voor de fun" hebben mishandeld. De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie. Tegen drie andere verdachten, die er ook bij waren, is niet genoeg bewijs. Een van hen kan ook niet meer vervolgd worden, omdat hij destijds minderjarig was.

Zie ook:
bronnen: GaySite.nl / OmroepFlevoland.nl