maandag 23 november 2015

ESC – Xavier Naidoo | "Duitsland trekt kandidaat Eurovisie Songfestival terug"

Duitsland  →  Opmerkelijk nieuws uit Duitsland: het land heeft de beoogde inzending voor het Eurovisie Songfestival teruggetrokken. Na veel commentaar en online petities heeft de NRD ervoor gekozen Xavier Naidoo toch niet te sturen, vanwege homofobe en anti-semitische uitlatingen die hij in het verleden zou hebben gedaan.

De NRD kwam zaterdagmiddag met een verklaring waarin ze Xavier Naidoo een getalenteerde zanger noemden. Ook zijn ze overtuigd dat Naidoo racist noch homofoob is. "Het is duidelijk dat hij polariseert, maar het aantal reacties heeft ons verrast en we hebben het verkeerd ingeschat", aldus de omroep. "Het Eurovisie Songfestival heeft een vrolijk karakter dat kosten wat kost behouden moet worden. De discussie die is ontstaan kan dat karakter beschadigen. Om die reden zal Xavier Naidoo Duitsland niet vertegenwoordigen".

Petitie
In 2012 zou de zanger met rapper Kool Savas een nummer hebben opgenomen waarin homoseksualiteit met pedofilie wordt vergeleken. De LSVD, de Duitse evenknie van het COC, reageerde meteen verbaasd toen Naidoo als kandidaat naar voren werd geschoven. "Zijn teksten zijn agressief en opruiend. Hij is niet iemand die de veelzijdige samenleving van Duitsland in het buitenland zou moeten vertegenwoordigen". De online petitie om Naidoo niet te sturen kreeg bijna 17.000 steunbetuigingen. LSVD spreekt van een succes: "Deze petitie heeft bijgedragen aan het besluit Xavier Naidoo niet af te vaardigen. Iedereen bedankt voor jullie steun" ‼ 

De zanger laat in een reactie weten dat de beslissing van de omroep wat hem betreft 'oké' is. Hij heeft zich van de beschuldigingen gedistantieerd. "Mijn passie voor muziek en mijn inzet voor liefde, vrijheid, tolerantie en saamhorigheid zullen hierdoor niet geremd worden".

Tweede keus
Het is niet de eerste keer dat Duitsland een tweede keus naar het Songfestival stuurt. Vorig jaar choqueerde Andres Kümmert, die met 78% van de stemmen was verkozen in de nationale voorronde, het publiek door live op TV af te zien van zijn plek. Ann Sophie vertegenwoorde vervolgens Duitsland in Wenen, maar strandde met haar 'Black Smoke' op een gedeelde laatste plek met nil points.

bronnen: Gay.nl / YouTube.com