zondag 18 oktober 2015

USA · Maryland | "En dat is de 21ste Transgender die wordt vermoord dit jaar"

De 21-jarige Zella Ziona is het 21ste transgender slachtoffer dat dit jaar werd vermoord in de Verenigde Staten. Eerder kon je bij HoLeBi.info al lezen dat men via een petitie op de website van het Amerikaanse Witte Huis opriep tot een onderzoek naar de vele moorden op transgender personen, het was toen augustus, het aantal vermoorde transgenders stond toen op 17, en het gaat voor 99% steeds om transgenders met een niet blanke huidskleur en van het vrouwelijke geslacht.

Zella Ziona werd dood geschoten toen ze bloemen ging neer leggen op het graf van haar grootmoeder. De politie van Maryland kon meteen een verdachte arresteren, de 20-jarige Rico Hector Leblond, hij word ondertussen beschuldigd van de moord op Ziona. Volgens getuigen werden er vijf schoten gelost door Leblond. Het slachtoffer leefde nog toen men haar vond maar stierf onderweg naar het ziekenhuis. Het is niet bekend of de politie de moord zal classificeren als zijnde een haatmisdaad op een transgender persoon.

Uit officiële cijfers blijkt dat de meeste moorden op transgenders voorkomen in Brazilië gevolgd door Mexico, Honduras en dan pas de VS. Ook in Venezuela, Colombia, India en Turkije worden meer transgender personen vermoord dan elders. In het algemeen werden er in 2014 in ruim 62 landen moorden gepleegd op transgender personen. Niet alle moorden op transgenders worden als dusdanig omschreven, soms omdat de politie dat nalaat maar soms ook omdat de familie het niet aanvaarde en/of toestaat. 

bronnen: HoLeBi.info / DailyMail.co.uk / NBC·Washington.com