donderdag 14 mei 2015

België | "Dit weekend drie dagen feest voor de 20e verjaardag van Pride.be" ‼

Het PrideFestival, dat al sinds 1 mei in volle gang is, wordt afgesloten met 3 dagen feest. Op 14, 15 en 16 mei worden in Brussel talrijke activiteiten georganiseerd voor de 20e verjaardag van Pride.be. Er is natuurlijk de PrideParade, maar daarnaast zijn er drie dagen lang talrijke activiteiten, feestjes, workshops en geleide bezoeken om de HoLeBiTrans-gemeenschap in de bloemetjes te zetten.
14, 15 en 16 mei 2015: "Drie dagen, drie thema's, een waaier aan activiteiten" ‼
14 mei 2015, Gender@Pride: Variaties op de Gendernormen
Gender@Pride zal de nadruk leggen op de verschillende benaderingen van gender (identiteit-en).
Aan de hand van workshops, lezingen en zelfs make-overs zullen vrouwengroepen, travestieten en transgenders, interseksuele en queer mensen de kans krijgen hun eigen kijk op de genderkwesties te belichten en deze wereld aan het grote publiek voor te stellen.

In de Beursschouwburg wordt een "Queer Recital" georganiseerd. Hier kun je klassieke muziek ontdekken die door queers wordt gespeeld, net als eerder al op het Antwerp Queer Festival. Nog in de Beursschouwburg komt Greta, een jonge onafhankelijke vrouw die door haar vader als jongen werd opgevoed, haar verhaal vertellen. Er staat ook een workshop voguing op het programma, waar je kunt leren poseren en dansen als de modellen uit het tijdschrift Vogue + een installatie van het VrouwenOverlegKomitee.

In het Brussels Marriott Hotel kun je even bijkomen of genieten van een literaire massage van nek, voeten of schouders, waarbij een verteller je verwent met een verhalen over vrouwen. Daarnaast wordt er in dit hotel ook een workshop vervrouwelijking/vermannelijking gegeven, waar met kledij, make-up, houding en rollenspellen de stereotypes rond "mannelijk" en "vrouwelijk" worden ontkracht.

In Club La Vilaine kun je een cursus Zelfverdediging voor Transgenders en een cursus Zelfverdedigingvoor Lesbiennes volgen. Later op de dag toont de Vrouwenraad hier de film 'Language, Gender & Sex'.

15 mei 2015, Pride@TheCity: Brussel in de Regenboogkleuren

De Pride.be gaat al 20 jaar in Brussel door. Dit jaar reikt het concept echter verder: met Follow The Rainbow wordt Brussel zelf de Pride ‼ Er zal een regenboogparcours door de hele stad lopen, waarbij grote gebouwen zich uitrusten in de kleuren van de dag. Bovendien zullen een groot aantal partners hun deuren openstellen en activiteiten organiseren in de Stad (Beursschouwburg, Kunstenfestivaldesarts, De Munt, Winkels, AB, Etc.) naar aanloop van de Parade@Pride.
Geleide Regenboogwandelingen
Visit.brussels biedt deze editie een haast uniek aanbod van geleide wandelingen aan. Sociologe 'Mariane Lens' schetst een portret van Brussel met bijzondere anekdotes en belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van de HoLeBiTrans-gemeenschap in Brussel. Deze wandeling gaat van het Warandepark via de Kunstberg naar de Koninklijke Galerijen en onthult minder gekende hoofdstukken uit de politieke, sociale en culturele geschiedenis van het Gewest.
De rondleiding vertrekt aan het BIP, het huis van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De 20-50-20 Birthday Party
De StreetParty in de Ortstraat in de avond van 15 mei zal goed gevuld zijn met cadeaus, kaarsen en taart. Brussel heeft deze avond namelijk een aantal belangrijke verjaardagen te vieren: Pride.be en het KunstenFestivalDesArts blazen allebei hun 20e kaarsje uit, en de Beursschouwburg viert zijn 50e verjaardag.
16 mei 2015, Parade@Pride: De Feestelijke Afsluiting
De onontkoombare optocht van Pride.be die door het stadscentrum trekt, is ongetwijfeld het hoogtepunt van het festival. Samen betuigen verenigingen, politieke partijen, sympathisanten en winkeliers hun steun aan de boodschap van Pride.be.

PrideVillage zal van 12:00 uur tot middernacht de straten rondom de Beurs en de Zuidstraat kleuren. De PrideParade begint om 14:00 uur, waarbij de menigte die door de regenboogvlag wordt aangetrokken zal kunnen rondwandelen tussen de praalwagens en groepen. Dit alles zal worden opgevolgd door de muziek van de DJ's van het PridePodium, die vanaf 15:30 uur voor ambiance zullen zorgen.
Meer informatie en het volledige programma kun je terugvinden op:  www.Pride.be

Zie ook: 
België | "Brussel viert 20e editie PrideFestival"  /  Uitgaan | "The Belgian Pride in Brussel"  /  The Belgian Pride – Facebook     
België - Brussel - PrideParade | 'Hart Boven Hard' naar PrideParade  Opinie | "Parade@Pride, meer dan ooit geëngageerd"  

bronnen: Visit.Brussels.be / Pride.be / YouTube.com