zondag 17 mei 2015

Amsterdam – Irene Hemelaar | De 'Amsterdam Gay Pride' verandert van naam

Dit jaar heet de pride in Amsterdam nog Amsterdam Gay Pride, volgend jaar vieren we EuroPride en vanaf 2017 misschien wel Amsterdam Pride. Dat kondigde 'Irene Hemelaar', directeur LHBT-emancipatie bij Stichting Amsterdam Gay Pride deze week aan op Facebook.
"We zijn al een tijdje bezig om die verandering in te zetten", aldus Hemelaar. "Dit jaar heet het festival nog 'Amsterdam Gay Pride'. Volgend jaar vieren we 'EuroPride'. Vanaf 2017 zou de naamsverandering moeten ingaan".

"Wij organiseren pride omdat we het belangrijk vinden dat je kunt zijn wie je bent en dat je kunt houden van wie je wilt. Wij willen dat onze gehele community zich welkom voelt bij de Amsterdamse Pride. Zolang 'gay' onderdeel uitmaakt van de naam van het festival, zullen mensen uit onze community zich buitengesloten voelen".

Volgens Hemelaar dekt het woord 'gay' tegenwoordig eenvoudigweg niet meer de lading; het woord is volgens haar niet inclusief voor de hele community. "Transgenders en mensen met een intersekse-conditie zijn niet per se gay, en het gros van de lesbiennes en biseksuelen ziet zichzelf ook niet als homo. Daarmee sluit je met één woord dus de helft van de community uit. Allemaal mensen die zich inzetten om van Pride een succes te maken en die hun trots willen vieren en beleven. Omdat de Amsterdamse Pride de eerste elf jaar van haar bestaan officieel al Amsterdam Pride heeft geheten, leek het ons logisch om naar onze wortels terug te keren".

De naamswijziging houdt de gemoederen flink bezig. Op social media struikelen velen erover; anderen vinden het juist een zeer positieve ontwikkeling. Alleen maar mooi, vindt Hemelaar: "Het laat de betrokkenheid van de community zien. De meningen lopen in de Facebook-discussie in de groep Amsterdam Pride zeer uiteen en we zijn dan ook benieuwd of dit tevens terug zal zijn te zien in de uitkomsten van de Gay.nl-Poll".

De stichting ontving reeds een uitnodiging om een meeting te organiseren waarin verschillende partijen de naamswijziging nog eens kunnen bespreken om te zien of Amsterdam Pride definitief de beste keuze is. "We hebben de uitnodiging met beide handen aangenomen", zegt Hemelaar. "Dat we allemaal toevallig tot dezelfde community behoren, betekent gelukkig niet dat we het allemaal maar altijd met elkaar eens hoeven te zijn. Ik kijk er zeer naar uit".

Zie ook: 
Amsterdam Gay Pride wil eigen naam veranderen  /  Geen 'Gay' meer in Gay Pride  /  Gastcolumn | "Gay Pride als merknaam" ‼     
Gay Pride wil niet meer 'Gay' zijn  /  Amsterdam Gay Pride denkt aan andere naam  /  Gay Pride wil verder zonder het woord 'Gay'

bronnen: Gay.nl / YouTube.com