De PvdA wil in de Tweede Kamer een debat en een hoorzitting met deskundigen houden over de gebrekkige homo-emancipatie on- der conservatief gelovigen in Nederland. Aanleiding is het vrijdag verschenen rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) waaruit blijkt dat een meerderheid van de moslims en strenggelovige protestanten homoseksualiteit afkeurt.
De PvdA maakt zich zorgen over "dit gebrek aan tolerantie in de samenleving", zegt Tweede Kamerlid Keklik Yücel. "Het schiet niet op zo. Iedereen heeft het recht om zichzelf te kunnen zijn en te ontwikkelen. Ongeacht geslacht, religie of geaardheid. Niemand bepaalt voor een ander hoe hij zijn leven moet leven en moet lief hebben".
De regeringspartij ziet een belangrijke rol weggelegd voor rolmodellen, die als een soort ambassadeurs optreden om de acceptatie van homo's in behoudende kringen te vergroten. Yücel wil dat minister Jet Bussemaker (Emancipatie) hier snel mee aan de slag gaat.
Zie ook: Diverse artikelen over dit onderwerp → Hieronder bij de links van vrijdag 05 december 2014
bron: Telegraaf.nl
53 tot 58 procent van de Moslims en Protestanten zijn negatief over Homo's
De meerderheid van de Moslims en strenggelovige Protestanten in Nederland is tegen homoseksualiteit. Maar liefst 53 procent van de Moslims en 58 procent van de strenggelovige Protestanten zegt homoseksualiteit af te keuren. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
Met het homohuwelijk hebben juist meer orthodox-Protestanten geen problemen. Volgens het SCP heeft een kwart van de Moslims geen probleem met het homohuwelijk. Bij orthodox-Protestanten is dat 44 procent. Acceptatie van homoseksualiteit binnen het eigen gezin is nagenoeg gelijk. Ongeveer een kwart van zowel de Moslims als strenggelovige Protestanten accepteert het als hun eigen kind valt op iemand van het zelfde ge- slacht.
Rooms-Katholieken en de overgrote meerderheid van de mensen die niet gelovig zijn hebben geen enkel probleem met homoseksualiteit: 95 pro- cent vindt dat homo's en lesbiennes moeten leven zoals ze willen.
Het SCP onderzocht de acceptatie van homoseksualiteit binnen religieuze groeperingen en etnische minderheden. Daaruit blijkt dat geloof sterk bepalend is voor de manier waarop mensen denken over homoseksualiteit. Volgens de onderzoekers lijkt het erop dat ondanks alle overheids- campagnes de acceptatie van homo's in religieuze kring de komende jaren niet verbetert.
Uit de cijfers blijkt dat jongeren niet veel toleranter zijn dan ouderen. Eenderde van de jongeren met een Turkse of een Marokkaanse achtergrond zegt een homo of lesbienne in de vriendenkring te accepteren. Een ruime meerderheid doet dat niet. Van autochtone jongeren zegt driekwart geen problemen te hebben met een homo of lesbienne als vriend of vriendin. Ook een ruime meerderheid van de Surinaamse en Antilliaanse Neder- landers geeft aan LHBT'ers volledig te accepteren.
Lees HIER het hele rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau.
Zie ook: Diverse artikelen over dit onderwerp → Hieronder bij de links van vrijdag 05 december 2014
bron: GaySite.nl
Tweede Kamer - Minister 'Jet Bussemaker' - Emancipatie: "Homo's meer accepteren"
Minister Bussemaker vindt het "buitengewoon zorgelijk" dat de acceptatie van homoseksualiteit niet verbetert. Ze wil de middelen om homo-emancipatie te bevorderen nog gerichter inzetten, zei ze naar aanleiding van een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau.
Bussemaker vindt dat iedereen het recht heeft om te zijn wie hij is. Ze benadrukt dat er al allerlei projecten zijn, maar die moeten beter op elkaar worden afgestemd. "Emancipatie vraagt onderhoud, want er komen altijd weer nieuwe dreigingen".
De minister vindt dat er meer moet gebeuren, met name onder migranten. Ze ondersteunt initiatieven uit die kring om te werken met rolmodellen. Als voorbeeld noemt Bussemaker de Turkse Gay Straight Alliance.
Zie ook: Diverse artikelen over dit onderwerp → Hieronder bij de links van vrijdag 05 december 2014
Zie ook: Diverse artikelen over dit onderwerp → Hieronder bij de links van vrijdag 05 december 2014
◄ Klik op de afbeelding en bekijk de video op de website van NOS.nl