Wie dacht dat transgenders en het leger niet samengaan heeft het mis. De 47-jarige Deborah Penny, ooit geboren van het lichaam van een man, bewijst op de slagvelden van Afghanistan dat ze van grote waarde is voor het Britse leger. En haar collega's hebben geen moeite met haar.
De gevechten tegen de Taliban in zeer zware omstandigheden laten zien hoe moedig Deborah, een explosievenexpert, kan zijn. Maar dat liet ze ook op een andere manier zien: door ervoor uit te komen dat ze liever een vrouw wil zijn. De voormalig rugby-speler, die eerder door het leven ging als David, gooide het roer drastisch om en kwam er in de machowereld van het leger openlijk voor uit dat ze transgender is.
De openbaring eindigde niet in een drama. Haar aanwezigheid verliep nadat ze bekend raakte als transgender vrij moeiteloos. "Ze draagt een uni- form net zoals alle andere mannen en vrouwen. Ook al werkt Deborah in een mannelijke wereld, ze heeft laten zien over moed te beschikken en ze gaat onverstoorbaar door met haar carrière", zo vertelt een collega aan Daily Mail.
Een woordvoerder van het Britse leger, dat in de Top 100 voorkomt van beste werkgevers volgens homo-organisatie Stonewall, laat weten: "Het is ons beleid om iedereen die bij het leger werkt een omgeving te bieden zonder intimidatie, pesten en mét gelijkwaardigheid en respect. We willen daarnaast alle lagen van de maatschappij vertegenwoordigen, dus we steunen al ons personeel, ook transgenders".
Tot 2000 was het verboden om homo te zijn in het Britse leger. Een rechtszaak bracht daar verandering in. In 2008 was Jan Hamilton de aller- eerste transgender in dienst van het leger.
Zie ook: Eerste Transgender in de frontlinie van het Brits leger / Maak kennis met de eerste Britse Transgender in de frontlinie
bronnen: HP·DeTijd.nl / DailyMail.co.uk