donderdag 22 mei 2014

Tweede Kamer ‼ | "Meer rechten voor Homoseksuele leraren en leerlingen" ‼

Homoseksuele leraren en leerlingen mogen niet worden ontslagen, weggestuurd of geweigerd vanwege hun geaardheid. De Tweede Kamer schaarde zich woensdag in meerderheid achter een initiatiefwetsvoorstel hierover van D66, VVD, PvdA, SP en GroenLinks !! Vooral de christelijke partijen plaatsen kanttekeningen.

Met het schrappen van de zogenoemde enkele-feitconstructie willen de initiatiefnemers discriminatie tegengaan, met name van homoseksuelen. Maar de nieuwe wet moet ook biseksuelen en transgenders beschermen en gaat gelden niet alleen voor scholen maar ook andere instellingen of organisaties die gebaseerd zijn op een geloofsovertuiging, mogen voortaan geen mensen meer wegsturen vanwege 'het enkele feit' dat ze homo- seksueel zijn.
Discriminatie is al verboden, maar de huidige wet was volgens een meerderheid van de Tweede Kamer niet duidelijk genoeg. Dat bleek onder meer toen in 2012 een gereformeerde basisschool in Oegstgeest docent Duran Renkema van school stuurde, met een beroep op de enkele-feitconstruc- tie, toen hij een relatie kreeg met een man.

Het afschaffen van de zogenoemde enkele-feitconstructie was een lang gekoesterde wens van het COC en maakte deel uit van het Roze Stembus- akkoord uit 2012. Volgende week dinsdag wordt er nog formeel gestemd over het initiatiefwetsvoorstel maar woensdagmiddag bleek dat een meer- derheid van de Tweede Kamer voor zal stemmen.

Zie ook:
Snel einde aan ontslagmogelijkheid Homoseksuele docent gewenst  /  Debat over "Enkele-feitconstructie" is een succes      
Proef acceptatie van Homo's op school: "Er is nog veel te doen"   /  De Christelijke partijen willen blijven discrimineren
bron: GayLive.be / YouTube.com