donderdag 8 mei 2014

Songfestival → 2e Halve Finale | "Vanavond met Travestiet Conchita Wurst" ‼







Conchita Wurst is door naar de Finale van het Eurovisie Songfestival op zaterdag 10 mei 2014.

Eurovisie Songfestival, 2e Halve Finale ‼  Donderdag vanaf 21:00 uur begint de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival in Kopenhagen. The Common Linnets (Ilse de Lange en Waylon) boekte dinsdag met 'Calm after the Storm' een plek in de finale van het Songfestival op zaterdag.
Common Linnets: 3,2 miljoen kijkers
De uitzending van de eerste halve finale trok in Nederland 3,2 miljoen kijkers aan. In een mum van tijd is het liedje 'Calm after the Storm' van The Common Linnets in de harten gesloten van miljoenen Europeanen. Ilse DeLange en Waylon koersen volgens de bookmakers af op een plek in de top vijf. Ook staat 'Calm after the Storm' in de iTunes top tien van meest gedownloade liedjes in Letland, Zweden, Litouwen, Denemarken, Estland en Finland.
Roemenië en Noorwegen favorieten in 2e halve finale Songfestival
In de tweede halve finale zijn Roemenië en Noorwegen de favorieten. De Roemenen leveren evenals Nederland een duet af. Paula Seling en Ovi hebben hun sporen al verdiend via de derde plaats in 2010, met het lied 'Playing With Fire'. Hun nieuwe inzending 'Miracle' is een vlotte danssong met in het refrein een langgerekte uitspraak van 'miraaaaclee' en in het midden een reeks gewaagde, hoge noten van Paula.
De Noren sturen singer-songwriter Carl Espen naar Denemarken. Met zijn song 'Silent Storm' tracht hij evenals The Common Linnets de kijkers voor zich te winnen met een volwassen, smaakvolle ballad zonder trucs en opsmuk. Espen pakt 't instrumenteel gezien grootser aan met een aan- zwellend orkest.
Oostenrijkse Travestiet
De meest spraakmakende verschijning van de avond is Conchita Wurst uit Oostenrijk. De bebaarde drag queen, wiens echte naam Thomas Neu- wirth is, duikt regelmatig op in Oostenrijkse reality-shows en was ook ooit lid van een boyband. De inzending 'Rise Like A Phoenix' klinkt filmisch en een tikje duister, als een James Bond themesong.
Vooral vanuit Rusland klinken er protesten tegen de deelname van de travestiet. Het kan Wurst weinig deren. "Hey, ik ben gewoon maar een zanger in een schitterende jurk met prachtig haar en een baard".
Songfestival Programma – Tweede Halve Finale   
x
01. Malta: Coming Home – Firelight
02. Israel: Same Heart – Mei Finegold
03. Noorwegen: Silent Storm – Carl Espen
04. Georgië: Three Minutes To Earth – The Shin and Mariko
05. Polen: My Słowianie – We Are Slavic – Donatan and Cleo
06. Oostenrijk: Rise Like A Phoenix – Conchita Wurst
07. Litouwen: Attention – Vilija Matači?nait?
08. Finland: Something Better – Softengine
09. Ierland: Heartbeat ft. Kasey Smith – Can-Linn
10. Wit-Rusland: Cheesecake – Teo
11. Macedonië: To The Sky – Tijana
12. Zwitserland: Hunter Of Stars – Sebalter
13. Griekenland: Rise Up – Freaky Fortune feat Riskykidd
14. Slovenië: Round And Round – Tinkara Kovač
15. Roemenië: Miracle – Paula Seling & OVI

bronnen: Bet.nl / YouTube.com