donderdag 27 maart 2014

TNN – VUmc - Amsterdam | Transgenders voelen zich gebruikt door het VUmc

"De patiëntenstop voor transgenders bij het VUmc is een machtsspel waarvan een kwetsbare groep de dupe wordt", zegt voorzitter Carolien van de Lagemaat van Transgender Netwerk Nederland (TNN).

Vanaf begin dit jaar weigert het ziekenhuis genderoperaties  Het zegt in 2014 bijna duizend aanvragen te verwachten. En het wil daarvoor van de zorgverzekeraars tien miljoen euro, het aanbod is drie miljoen. Transgenders kunnen nu alleen nog terecht bij het Universitair Medisch Cen- trum Groningen, maar dat kan slechts 35 patiënten per jaar aan.

Carolien van de Lagemaat, zelf transgender, ziet grote risico's. Volgens 't 'Sociaal en Cultureel Planbureau' heeft driekwart van de transgenders wel eens zelfmoord overwogen. "Transgenders voelen zich hun hele leven al alsof ze er niet mogen zijn. Nu hebben ze net de moed verzameld hulp te vragen, worden ze wéér afgewezen".

Broodje-aap-verhaal
Dat ze in het buitenland terechtkunnen, is volgens Van de Lagemaat een broodje-aap-verhaal. "Het gaat hier niet alleen om een eenmalige ope- ratie, maar om maandelijkse hulp. Iemand uit 't zuiden kan misschien nog wel naar België rijden, maar iemand uit Groningen dan ?! En Thailand is dus helemaal geen optie".

Het ziekenhuis in Gent dat genoemd wordt als alternatief, neemt volgens haar niet veel mensen aan en alleen met een goede reden. Bovendien zorgt deze stop ervoor dat adolescenten die geopereerd willen worden nog langer moeten wachten. "Terwijl het beter is om al te beginnen met een hormoonbehandeling voor je puberteit".

"Een onderscheid maken tussen academische en psychologische zorg zou een oplossing voor het probleem kunnen zijn" ‼, zegt Van de Lagemaat "De artsen van het VUmc willen dat het voortraject, waarin bepaald wordt of iemand in aanmerking komt voor een operatie, door het ziekenhuis zelf wordt uitgevoerd. Maar er zijn genoeg psychologische instanties die zo'n diagnose ook kunnen stellen. Dan zou het ziekenhuis zeker geen 10 miljoen nodig hebben".

Politiek spelletje
"Maar zo veel geld is sowieso niet nodig", zegt ze. "Er wordt een politiek spelletje gespeeld: wie moet betalen ?! In plaats van dat 't ziekenhuis geld overhevelt dat andere afdelingen te veel hebben, vraagt het meer van de zorgverzekeraars, terwijl die een redelijk bod hebben gedaan".

 "Het VUmc maakt misbruik van haar monopoliepositie en de transgenders zijn daar de dupe van. En natuurlijk komen ze niet in opstand. Ze zijn afhankelijk van de VUmc".

Het VUmc ontkent een dubbele agenda te hebben. "Wij juichen het toe als transgenders ook ergens anders heen kunnen voor een goede behan- deling. Wat betreft 't voortraject denken we echter niet dat er op dit moment psychologische instellingen zijn met deze gespecialiseerde kennis. Ook is er niet zomaar geld over bij een andere afdeling om over te hevelen".


bronnen: Parool.nl / NOS.nl - NOS Journaal (Video)