zondag 23 maart 2014

De Amerikaanse staat 'Michigan' op weg naar openstelling van Homohuwelijk

USA  →  In de Amerikaanse staat 'Michigan' heeft een rechter het verbod op de openstelling van het huwelijk voor homoparen in strijd met de grondwet verklaard. Tijdens een referendum in 2004 stemde een ruime meerderheid van de bevolking in Michigan nog voor de definitie in de wet dat een huwelijk een exclusieve verbintenis is tussen een man en een vrouw. Rechter Bernard A. Friedman oordeel- de vrijdagmiddag in Detroit dat elke inwoner van de staat dezelfde rechten moet hebben en dat homostellen 't huwelijk dus niet mag worden onthouden.

De zaak in Michigan werd twee jaar geleden aangespannen door twee verpleegsters. Op 7 maart eindigde de rechtszaak die twee weken duurde. De uitspraak vrijdag is voor trouwlustige homostellen helaas niet het eindpunt van de lange weg naar de openstelling van het huwelijk. De open- baar aanklager heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

Het afgelopen half jaar oordeelde de rechter in nog vier andere staten dat een verbod op het homohuwelijk tegen de Amerikaanse grondwet is. Ook in Utah, Oklahoma, Virginia en Texas lopen op dit moment rechtszaken tegen eerdere uitspraken van plaatselijke rechters die van mening zijn dat het huwelijk voor elke Amerikaan, dus ook voor paren van het zelfde geslacht, bereikbaar moet zijn.


bron: GaySite.nl
       

Amerika | "Homohuwelijk in de Amerikaanse staat 'Michigan' alweer stopgezet na één dag" ‼

Het sluiten van huwelijken tussen homostellen in de Amerikaanse staat 'Michigan' is alweer verboden. Vrijdag bepaalde een rechter dat het verbod op het homohuwelijk in strijd is met de grondwet, maar de staat is tegen dat besluit in beroep gegaan.

In afwachting van dat beroep heeft een hogere rechter nu besloten dat er de komende dagen geen homostellen meer mogen trouwen.

Tientallen huwelijken
Na de uitspraak van de rechter zijn gisteren tientallen homostellen in Michigan getrouwd. Ze maakten meteen gebruik van hun nieuwe recht, uit vrees dat er weer een streep door wordt gezet.

Het hof wil voorkomen dat nog meer homostellen trouwen, voordat het hoger beroep van de staat heeft gediend.

Michigan is de vijfde Amerikaanse staat in een paar maanden tijd waar een rechter het verbod op het homohuwelijk ongrondwettig verklaart ‼ Overal is de staat meteen in beroep gegaan.


bronnen: NOS.nl / YouTube.com