vrijdag 29 november 2013

CGK – Nederland | "Verandering seksuele oriëntatie 'niet geheel' uitgesloten"


Tijdens een Algemene Vergadering van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) in ons land is woensdag geconstateerd dat in het verleden te weinig aandacht is geschonken aan homoseksuele gemeenteleden ‼  In een rapport, dat door de synode is aangenomen, stellen de CGK tevens dat mensen die seksuele omgang hebben met iemand van een zelfde geslacht zondig leven.

In het 91 pagina's tellende rapport over homoseksualiteit staat dat gemeenteleden met een homoseksuele gerichtheid dezelfde positie moeten hebben als andere leden. Maar opvallend genoeg wordt vervolgens een groot aantal kanttekeningen gemaakt bij kerkleden die homoseksueel zijn. Zij zouden in zonde leven en de kerk zou hen moeten terechtwijzen.

In het rapport dat woensdag unaniem werd aangenomen staan onder meer adviezen aan predikanten. Zo staat er te lezen dat een verandering van de seksuele oriëntatie 'niet geheel' mag worden uitgesloten. "Alleen al niet vanwege de almacht van God maar ook niet omdat de achter- grond van de homoseksualiteit soms traceerbaar is naar bepaalde ervaringen of omstandigheden in het verleden. In de meeste gevallen moet verandering echter onmogelijk worden geacht. Dan zal de homoseksuele gerichtheid levenslang 'een doorn in het vlees' blijven. Pastor en ge- meente zullen hun broeder of zuster ondersteunen in de aanvaarding daarvan" ‼ Het samenwonen van twee personen van het zelfde geslacht wordt sterk afgeraden. Priesters wordt geadviseerd om homostellen 'ernstig te ontraden' op deze wijze de verleiding op te zoeken".

In het rapport worden homoseksuelen met een relatie uitgesloten van het doen van de openbare geloofsbelijdenis, de heilige doop en de viering van het heilig avondmaal. Alleen als homo's de relatie beëindigen en gaan leven 'in onthouding' mogen zij volledig deelnemen aan deze rituelen van de Christelijke Gereformeerde Kerken. Het rapport, dat alle kerken krijgen toegestuurd, is "een pastorale handreiking" welke gebruikt kan worden ter bezinning of als leidraad.

Lees HIER het hele rapport over homoseksualiteit dat de Christelijke Gereformeerde Kerken hebben aangenomen ‼  PDF-bestand

Zie ook:  Te weinig aandacht voor Homo's in de Kerk  /  Homo in de Kerk  /  Christelijke Gereformeerde Kerken in Nederland 

bronnen: GaySite.nl / CGK.nl