maandag 21 oktober 2013

Gay Pride Montenegro weer met geweld verstoord ‼ – Politie zet traangas in ‼


                        
Ook de tweede homoparade van Montenegro is met geweld verstoord  Er waren tweeduizend politiemensen nodig voor de bescher- ming van 150 deelnemers. Uiteindelijk liep het toch uit op vechtpartijen tussen politie en tegenstanders van homorechten. De politie zette traangas in, schrijft Reuters.

De anderhalf uur durende mars richting het centrum van hoofdstad Podgorica verliep zonder incidenten, maar daarna ging het mis  Tegenstan- ders van de Gay Pride gooiden met stenen naar de deelnemers aan de mars en probeerden door een politiekordon te breken.

In juli liep een homodemonstratie ook op geweld uit, de eerste Gay Pride-manifestatie van het land ‼  Er braken gevechten uit tussen politie en tegenstanders, die discriminerende teksten schreeuwden als "vermoord de homo's".  Daarom was er dit keer extra groot ingezet: er waren bijna tweeduizend politieagenten, sommigen stonden op daken van hoge gebouwen zodat ze de mars goed in de gaten konden houden. Een politieheli- kopter vloog boven de mars.

Montenegro wil toetreden tot EU
Met de homomanifestaties wil Montenegro laten zien dat het begaan is met mensenrechten. Het land wil graag toetreden tot de Europese Unie. Het hoopt het volgende toetredende land te zijn, na Kroatië  Maar voordat het zover is moet Montenegro laten zien dat het mensenrechten be- schermt. De regering heeft daarom een wet ingevoerd tegen alle vormen van seksuele discriminatie.

Montenegro, dat bijna 700 duizend inwoners telt, is echter een conservatief en patriarchaal land   De publieke opinie keert zich nog altijd tegen homorechten. In buurland Servië, dat tot 2006 bij Montenegro hoorde, schrapte de politie vorige maand voor het derde achtereenvolgende jaar een homomanifestatie, uit angst voor aanvallen voor rechtse en ultra-nationalistische groeperingen.

Zie ook:

bronnen: NRC.nl / ZoomIn.tv - DailyMotion