zaterdag 10 augustus 2013

Het Internationaal Olympisch Comité vraagt Rusland uitleg over 'de Homowet'

Rusland – Sotsji  →  Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wil dat Rusland meer tekst en uitleg geeft over de uitspraken van de Russische minister van Sport. Die zei vorige week dat de omstreden Russische homowet ook gewoon geldt tijdens de Winterspelen in Sotsji.

De homowet in Rusland ging in juni dit jaar in. Daardoor is het in 't land nu verboden om informatie over homoseksuelen te verspreiden en homoseksualiteit te promoten. Ook buitenlanders die dat doen, riskeren een gevangenisstraf.

Er is onduidelijkheid over de vraag of de wet ook tijdens de Olympische Spelen in Sotsji geldt. Het IOC zei vorige maand dat Rusland de ga- rantie heeft gegeven dat de homowet niet van kracht is in Sotsji. Maar de Russische minister van Sport zei begin deze maand dat de wet wél gewoon geldt. Er is veel ophef over Sotsji vanwege de homowet, zo riep bijvoorbeeld de Britse acteur Stephen Fry op de Spelen te boycot- ten.

Olympisch handvest
Rusland heeft inmiddels een brief met uitleg gestuurd naar het IOC, maar voorzitter Jacques Rogge heeft toch nog vragen. Hij komt pas met een definitief standpunt als hij meer informatie heeft van Rusland. Volgens Rogge gaat het niet om fundamentele zaken, maar op problemen met de Engelse vertaling van de Russische wet.

Rogge verwees in Moskou, waar hij is vanwege het WK Atletiek, wel naar het Olympisch handvest: "Sport is een mensenrecht en moet voor iedereen te beoefenen zijn ongeacht ras, sekse of geaardheid. De Spelen moeten toegankelijk zijn voor iedereen. Ons standpunt is duidelijk."

WK Atletiek
Morgen begint het WK Atletiek in Moskou. De wereldatletiekbond IAAF heeft Rusland opgeroepen de opvatting over homoseksualiteit te her- zien. De bond neemt afstand van de wet, maar zegt er niets aan kunnen veranderen. Ook voorzitter Lamine Diack ziet geen probleem tijdens het WK, zegt hij tegen de Guardian: "Er is een wet en die moet gerespecteerd worden. We zijn hier voor de wereldkampioenschappen, ik heb geen zorgen".

bronnen: NOS.nl / NOS Journaal / NOS op 3