zaterdag 29 juni 2013

23:59 uur | 55.000 bezoekers zijn naar de Roze Zaterdag in Utrecht gekomen


                          
Zo'n 55.000 mensen zijn naar de Roze Zaterdag in Utrecht gekomen. Dat liet Petra Luiken, voorzitter van Roze Zaterdag weten.

"De stad was bomvol", zegt Luiken. "Het was een feestje zoals we gehoopt hadden, een soort Roze Koninginnedag". Volgens Luiken is het eve- nement zonder noemenswaardige incidenten verlopen.

De optredens op het hoofdpodium op het Domplein zijn inmiddels voorbij, binnen gaat het feest nog tot in de kleine uurtjes door. Ook op de Neude, het Janskerkhof en het Stadhuisplein waren evenementen.

Het jaarlijkse evenement draagt, zoals de organisatie van het landelijke feest het omschrijft, "in positieve zin bij aan de integratie en acceptatie van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in Nederland". De hele dag en avond konden belangstellenden luisteren naar mu- ziek op een van de vele podia en meedoen aan sportevenementen.

Volgend jaar mag Eindhoven de Roze Zaterdag organiseren.    


bronnen: Telegraaf.nl / RZ2013


18:00 uur | Utrecht loopt vol voor Roze Zaterdag

Het feest op de Utrechtse pleinen moet nog echt losbarsten, maar veel feestvierders hebben zich zaterdagmiddag al verzameld in de Domstad. Dat laat Petra Luiken, voorzitter van Roze Zaterdag weten.

Exacte aantallen zijn pas zaterdagavond laat bekend, maar veel pleinen "staan al voor driekwart vol", aldus Luiken. "Het Domplein stond bij de opening vanmiddag al vol, de Neude is bijna vol. Er hangt een sfeertje zoals op Koninginnedag, iedereen praat met elkaar. Het is gezellig".

Het jaarlijkse evenement draagt, zoals de organisatie van het landelijke feest het omschrijft, "in positieve zin bij aan de integratie en acceptatie van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in Nederland". De hele dag en avond kunnen belangstellenden luisteren naar mu- ziek op een van de vele podia en meedoen aan sportevenementen.


bronnen: Dichtbij.nl / RZ2013


18:00 uur | Utrecht viert Roze Zaterdag uitbundig

De binnenstad van Utrecht kleurde zaterdag helemaal 'roze' vanwege de zogenoemde Roze Zaterdag. Het evenement is zaterdag- ochtend geopend door minister Schippers van VWS en de Utrechtse burgemeester Wolfsen en wethouder Everhardt. De festiviteiten gaan nog de hele avond en nacht door.

Sportievelingen konden de hele dag meedoen aan sportevenementen op sportcentrum Olympos en in zwembad Krommerijn. Feestgangers kun- nen nog tot laat luisteren naar muziek op podia op het Domplein, de Neude, Korte Minrebroederstraat en Janskerkhof. Ook in diverse kroegen kan nog tot in de late uurtjes doorgefeest worden.

Gay Pride
De hoogwaardigheidsbekleders hielden zaterdagochtend bij de opening op sportpark Olympos op de Uithof een toespraak. Zo maakte de KNVB uit Zeist bekend dit jaar voor het eerst mee te doen aan de Gay Pride Amsterdam. Bondscoach Louis van Gaal zal op de boot staan. De boten- parade in de grachten van Amsterdam is op 3 augustus.

De Roze Zaterdag in Utrecht moest zaterdag "in positieve zin bijdragen aan de integratie en acceptatie van LHBT's (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders) in Nederland", aldus de organisatie. Zaterdag werd ook bekend dat Maastricht de Roze Zaterdag in 2015 organi- seert. Eindhoven doet dat volgend jaar.

Stereotypen
Er was in Utrecht gekozen voor muziek en sport om de rechten van de homo's, lesbiennes en transgenders onder de aandacht te brengen, maar het moest geen dag worden met stereotypen en extravagante mensen, zoals tijdens de botenparade tijdens de Amsterdamse Gay Pride wel ge- beurt.

Het jaarlijkse evenement begon ooit als demonstratie voor gelijke rechten voor homoseksuelen. Zaterdag was het veel meer een dag "waarop iedereen welkom is, ongeacht wie of wat je bent. Een dag die bijdraagt aan meer begrip en respect voor elkaar", zegt de organisatie.

De organisatie verwachtte vooraf dat ongeveer 50.000 tot 70.000 mensen op de feesten af zouden komen. Voor belangstellenden is een app met de naam PANN beschikbaar met onder meer het programma. Roze Zaterdag was zaterdag de hele middag live te zien op Ustad en Bingo FM. Die zender is ook te zien via de RTV Utrecht-app.


bronnen: RTV·Utrecht.nl / RZ2013